Recapten 1.537 euros per protegir una espècie de papallona, única a la Ribera d'Ebre

Un any més, la Cursa i la Festa de les Cigonyes s’han unit en un gran esdeveniment solidari a la Reserva Natural de Sebes per reivindicar la natura i el territori

Redacció
22 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:55h
Festa de les Cigonyes a la Reserva Natural de Sebes
Festa de les Cigonyes a la Reserva Natural de Sebes | Cedida

El passat diumenge, 19 de maig, van tenir lloc la vint-i-dosena Festa de les Cigonyes i la desena Cursa de les Cigonyes a la Reserva Natural de Sebes, un esdeveniment festiu i solidari que des de fa dues dècades posa al centre la celebració de la natura per apropar la ciutadania a este espai natural protegit de la Ribera d’Ebre.

La diada va començar amb la Cursa de les Cigonyes, que des de l’edició passada, i sota el lema “Mou-te per la natura”, ha adquirit un caràcter més popular i altruista amb l’objectiu de conscienciar de la importància de la implicació ciutadana al voltant de la conservació del medi ambient. Així, tots els beneficis que s’obtenen amb la celebració d’aquesta cursa de muntanya, es destinen a accions per preservar el medi natural del territori.

En l’última edició de la Cursa, celebrada diumenge, 132 participants van poder gaudir de l’esport i la natura, corrent o caminant, al mateix temps que van contribuir en la capta solidària que ha aconseguit 1.537euros que es destinaran a la protecció de l’auroradels guarets, una espècie de papallona diürna que a Catalunya es troba en perperill d’extinció degut a la transformació dels paisatges que habita i a les males pràctiques que es duen a terme en les zones agrícoles.

Aurora de Guarets
Aurora de Guarets

Actualment, només hi ha una població coneguda de l’aurora dels guarets a Catalunya i està ubicada a la Ribera d'Ebre, concretament en una finca del municipi de Flix que gestiona el Grup de Natura Freixe a través d’un contracte de custòdia del territori. Des del passat novembre, aquesta finca s’ha convertit en una Microreserva de papallones, una figura de protecció no oficial impulsada per l’entitat Paisatges Vius que contribueix a preservar l’espècie mitjançant accions de conservació ambiental concretes per afavorir aquesta papallona en concret.

A mig matí, es va donar inici a la Festa de les Cigonyes, que l’organització també ha valorat molt positivament. En esta vint-i-dossena edició de la Festa, els assistents van poder gaudir d’un gran espai de joc, dos tallers de natura a càrrec del Grup de Natura Freixe i una activitat conduïda pels Agents Rurals de la Ribera d’Ebre que va finalitzar amb l’alliberament d’una cigonya blanca provinent del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.

Un dels moments més esperats de la Festa de les Cigonyes és la gran foto de família, amb tots els nadons nascuts durant l’any anterior als quals se’ls entrega un diploma commemoratiu per celebrar el seu naixement, vinculant-los des de ben petits a la natura i els seus valors. En esta ocasió, una cinquantena de famílies es van aplegar a la Reserva Natural de Sebes per recollir els seus diplomes i participar d’aquest moment simbòlic, acompanyats del president del Grup Natura Freixe, Òscar Bosch, el batlle de Flix i president del Consell CComarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, i la directora d'IDECE, Norma Pujol.

La Festa i la Cursa de les Cigonyes han estat possibles gràcies al suport de l’Ajuntament de Flix, la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Diputació de Tarragona, així com als patrocinadors d’aquesta edició: Ercros S.A., Bonpreu, Optim Studio, Vilar Riu de Baix, Mollá, Rudiez & Oliva, Bricoflix, Nònius, CaixaBank, Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i Unió de Comerciants de Flix.