Repsol construirà el primer emmagatzematge de CO2 marí a la costa del Delta de l'Ebre

El projecte, podria estar operatiu abans de 2030 segons la Unió Europea

La plataforma petrolífera Casablanca, situada a la costa ebrenca.
La plataforma petrolífera Casablanca, situada a la costa ebrenca. | Arxiu
25 d'octubre de 2024, 11:48
Actualitzat: 11:49h

Repsol vol posar en marxa el primer projecte d'emmagatzematge de CO₂ del territori espanyol a la costa del Delta de l'Ebre. La petroliera ha sol·licitat al Ministeri de Transició Ecològica els permisos necessaris per a dur a terme la recerca d'una zona situada en la mar enfront de la costa de l'Ebre.

A partir d'ara, el govern espanyol obre un termini de dos mesos perquè es puguen presentar propostes de millora per part del sol·licitant, ofertes en competència de tercers o que es puguen formular oposició per part dels qui es consideren perjudicats.

En el cas que es produïssin ofertes en competència, la normativa indica que s'establirà la documentació exigible, la forma i terminis de presentació i el procediment d'adjudicació. Així mateix, es regularan els criteris de valoració, tenint en compte, entre altres, la major quantia de les inversions i la rapidesa d'execució del programa d'inversió.

El projecte TarraCO2, un magatzem de CO2, a uns 40 quilòmetres en línia recta del pol petroquímic de Tarragona, impulsat per Repsol, acaba de ser seleccionat com un dels 85 candidats que han obtingut finançament en la nova convocatòria de subvencions del Fons d'Innovació de la Unió Europea, creat per a posar en pràctica tecnologies netes d'avantguarda en tota Europa. S'invertiran 4.800 milions d'euros procedents del règim de comerç de drets d'emissió de la UE, per ajudar al desplegament de tecnologies de descarbonització innovadores, entre les quals es troben les tecnologies CCUS (captura, transport, emmagatzematge i ús de carboni).

Segons la Comissió Europea per aconseguir l'objectiu de descarbonització per 2050 serà necessari un equilibri entre les emissions restants i les absorcions de gasos d'efecte hivernacles difícils de reduir. Per este motiu, diverses activitats com les indústries de gran consum d'energia com el ciment, el ferro i l'acer, l'alumini, el paper i la pasta de paper i les refineries, així com l'agricultura, hauran d'afrontar objectius per a implantar tècniques de captura i utilització de carboni per a mitigar les emissions.

Si el projecte TarraCO2, tira endavant, podria estar en marxa abans de l'any 2030, segons les previsions de la Comissió Europea. L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) coneguda com la petroquímica ha celebrat la notícia i el vist-i-plau de que la costa Tarragonina sigui l'escollida.

 

Arxivat a