El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha advertit que, efectivament, "el reconeixement com a Reserva de la Biosfera no ens aportarà en què no hi creguem. Aquesta distinció, si no te la creus, no significa res". Això i, si per contra "ens la creiem i treballem per promocionar-ho, serà un segell de qualitat molt important per al nostre sector agroalimentari i turístic". La marca, considera, beneficiarà el conjunt del territori per bé que una part, set poblacions de l'àrea d'influència de les nuclears d'Ascó, n'han quedat fora. "La distinció ho diu ben clar, 'Terres de l'Ebre, reserva de la biosfera', la comarca de la Ribera d'Ebre forma part de les Terres de l'Ebre i amb això està tot dit. La imatge de reserva de la biosfera que es projectarà serà la que nosaltres venguem i en aquest aspecte hem de ser intelligents", ha sentenciat.
Per la seua banda, el director de la càtedra d'Economia Local i Regional de la Universitat Rovira i Virgili, Juan Antonio Duro, afirma que els beneficis en principi intangibles són "que tenim a les nostres mans un reconeixement que hem de saber aprofitar com a marca per promocionar el turisme i els productes agraris de qualitat. Algú ens està dient que tenim uns atributs de primera magnitud que poden ser una palanca per al desenvolupament". Això té el benefici afegit, apunta, "de reforçar l'autoestima en un moment en què precisament ho necessitem". En el vessant més tangible, hi ha la possibilitat d'accedir a fons de l'Estat per finançar projectes de sostenibilitat, per bé que ara per ara els fons estatals estan més per retallades que per fer cap aportació.
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en una nota de premsa, també remarca l'oportunitat "per situar Catalunya i les Terres de l'Ebre en el mapa internacional i constitueix, alhora, una oportunitat de dinamització de tot aquest àmbit que podrà assolir més disponibilitat de les aportacions econòmiques del Govern de l'Estat i incrementar el reconeixement dels seus valors patrimonials: naturals, paisatgístics, històrics i culturals", diu.
Situats al mapa
El president de la Cambra de Comerç, Sr. José Luís Mora, valora el nomenament perquè "situa a les Terres de l'Ebre en l'àmbit internacional posant en valor, principalment, els nostres actius turístics. De la mateixa manera, elaborant una bona estratègia i gestió podem arribar a desenvolupar valor afegit dels productes agraris del nostre territori", assegura.
Per al secretari general de Comissions Obreres a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó, "és un valor afegit als productes del territori, tant per al turisme de qualitat com per als productes agropecuaris primaris i els productes que s'hi elaboren. També, i no menys important, és un allicient per viure aquí, per als que hi som i per als que voldríem que vinguessin".
Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s'ha afegit a les mostres de felicitació a través d'una nota breu en què afirma que "hem d'entendre aquesta fita com un inici, no pas com un final de res", i agraeix la tasca feta a tots els que han treballat per aconseguir-ho. El PSC també ha emès una nota en la qual la diputada al Parlament i primera secretària dels socialistes ebrencs, Núria Ventura, agraïx l'esforç fet i fa una crida a "continuar treballant i aprofitar l'oportunitat que aquesta declaració representa per al territori". Més explícit ha estat el diputat d'ERC, Lluís Salvadó, en apuntar que "la marca Ebrebiosfera, en l'àmbit intern, serà un element cohesionador i, en l'àmbit extern, un element de prestigi, qualitat i diferenciador que donarà un plus positiu a tot allò que es faci a les Terres de l'Ebre". Aquest plus de qualitat, segons Salvadó, serà molt beneficiós per a sectors emergents i de gran pes en l'economia ebrenca, com són el turístic i l'agroalimentari. "Tant el sector turístic com l'agroalimentari tenen una gran oportunitat de fer el salt definitiu i ser el gran motor del territori, i més si tenim en compte que la crisi ha tingut un impacte menor sobre aquests sectors que sobre altres sectors productius, com ara la indústria".
Foto: @UNESCO/CODE