No només els responsables d’Acuamed van plantejar abocar àcid clorhídric a l’aigua confinada de l’embassament de Flix, on efectuaven els treballs de descontaminació, sinó que van arribar a testar-ho per comprobar que el Ph disparat de l’aigua contaminada, baixava. Així es desprèn de les converses telefòniques transcrites per la Guardia Civil que avui ha publicat el diari El Mundo, en què el director d’obra, Pablo Martín, li ho apunta a Gabriela Mañueco, la número 2 d’Arcadi Mateo, ex director general d’Acuamed.
"Hem fet proves i en comptes d'abocar amb deu i escaig de pH ja han abocat amb nou coma dos de pH, tirant-li una miqueta d'àcid clorhídric i tal i no sé què, aquí entre nosaltres, no? Amb uns bidons, ja ho hem baixat", li diu Martín a Mañueco en la trucada, assumint que en efecte es va arribar a testar, i positivament, com rebaixar l'alcalinitat de l'aigua abocant el que familiarment es coneix com a salfuman.
A més a més, les converses gravades per la Guàrdia Civil també haurien detectat la intenció d'abocar aigua ja contaminada al curs del riu, fora de la zona confinada. Així, en una de les converses, Pablo Martín suggerix que la llicència de Ercros per abocar aigües residuals al riu podria servir d'excusa per abocar l'aigua que, segons el projecte, Acuamed i FCC havien de descontaminar. "És impossible fer un delicte ecològic si aboques unes coses que el que aboca al costat merda...", afirma. La seua interlocutora, en aquell punt, comenta: "Això al jutge li és igual. Et multen igual. No perquè el del costat tira més merda...". Però ell insistix: "No... però no hi haurà delicte ecològic, hi haurà una fallada administrativa, una multa...".
Els agents diuen al rotatiu que els investigats, “malgrat els informes de contaminació” que coneixien, van valorar tirar l'aigua al riu obert, fins i tot sabent que en aquells moments el pH estava “a uns nivells que destruirien tota la flora i fauna per on aquest aigua passe”. I amb tot, estaven disposats a assumir el risc d’un desastre ambiental: “És com una central nuclear, que si explota és una catàstrofe... però que això no passa mai”, afirmen.
Els responsables de l’obra, en les gravacions de la Guàrdia Civil, estaven convençuts que tot i les pràctiques que comentaven, podien estar tranquils: “Ningú ens engarjolarà per això”, sostenen, segons revela El Mundo.
Responsables d'Acuamed admeten en converses telefòniques punxades que van abocar àcid clorhídric al pantà de Flix
El diari El Mundo fa públiques les transcripcions de noves converses telefòniques entre responsables de l’obra de descontaminació gravades per la Guàrdia Civil

Ara a portada
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Societat La màgia de la Diada entra al Verge de la Cinta : llibres i bosses reciclades per als pacients Xavi Llambrich
-
Societat L'Ajuntament de Tortosa reivindica Gerard Vergés amb la reedició de dos obres icòniques Redacció
-
Publicat el 14 de juny de 2016 a les 19:10
Actualitzat el 14 de juny de 2016 a les 21:10
Et pot interessar
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat La Trencacims de Paüls espera un miler de participants en la dotzena edició