Roquetes dona un nou pas endavant en l’acompanyament a les xiquetes i les dones en les seves diferents etapes vitals. Així, la ciutat viurà la primera edició de les jornades de consciència menstrual, que tindran lloc al llarg de la setmana del 14 al 20 d’octubre, amb diverses activitats programades a la sala polivalent de la Biblioteca Municipal Mercè Lleixà, i també en horari lectiu a les escoles Mestre Marcel·lí Domingo i Raval de Cristo. L’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Roquetes impulsa el cicle, amb l’objectiu de facilitar eines i recursos per afrontar la primera regla o l’arribada de la menopausa, entre d’altres.
La normalització del cicle menstrual
Tal com explica la regidora d’Igualtat de Roquetes, Cinta Garcia, l’objectiu de les jornades se centra en “acompanyar qualsevol nena i dona des de la primera fins l’última regla”. “És un procés que totes passem, però que molts cops està invisibilitzat. Volem trencar tabús, escoltar-nos més i normalitzar el cicle menstrual, parlant-ne i prestant-li l’atenció que mereix”, ha detallat. A més, ha desitjat que la iniciativa, gratuïta per a tota la població, “pugui tenir una bona acceptació”, a través dels tallers, xerrades i dinàmiques previstes per a totes les edats.
Per la seua part, la fundadora de Casa de Luna, entitat col·laboradora en l’esdeveniment, Laia Oraá, ha subratllat la importància que estigui obert a “iaies, mares, filles i netes”, així com el fet que hi puguin acudir plegades. “Comptarem amb la participació de llevadores, educadores i terapeutes menstruals, amb dinàmiques, consells i pràctiques enfocades a potenciar l’empoderament de la dona. Valorem molt positivament que l’Ajuntament de Roquetes dediqui els recursos necessaris per organitzar unes jornades tan completes”, ha manifestat.
El treball a l’aula, també amb xiquets
Tanmateix, un dels trets diferencials de les jornades de consciència menstrual al municipi seran les sessions a l’aula a les dues escoles de la ciutat, no solament amb les xiquetes, si no també amb els xiquets. “Farem grups amb les nenes per parlar de la menarquia, i grups amb els nens per tractar l’espermaquia. Després ens trobarem per fer una posada en comú. També formarem el professorat, perquè els adults que treballen amb l’alumnat disposin, per exemple, d’un protocol per acompanyar les xiquetes quan els hi ve la primera regla a classe”, relata Laia Oraá.
En la mateixa línia, la regidora Cinta Garcia ha posat en valor el fet de poder arribar mitjançant l’escola allà on, en algun cas, no poden fer-ho les famílies. “És important treballar tant amb nenes com amb nens, perquè això fomentarà el respecte entre elles i ells”, ha indicat. Alhora, ha mostrat l’agraïment públic en nom del consistori a les direccions dels col·legis Mestre Marcel·lí Domingo i Raval de Cristo, per “rebre amb els braços oberts” aquesta iniciativa pionera a la comarca del Baix Ebre.