Salpada incidentada de la flota de Balfegó a la captura de 1.146 tones de tonyina

Publicat el 26 de maig de 2013 a les 20:27

Amb tot, van ser gairebé dos-cents tripulants els que van aconseguir salpar rumb a les Illes Balears amb l'objectiu d'assolir la quota de pesca de tonyina roja que el Grup Balfegó té assignada enguany. Són, en total, 1.146 tones, les que podrà capturar, una xifra superior a les 700 de la passada campanya, que sumaran comprant la pesca assignada als vaixells francesos. Enguany, la quota de pesca de tonyina roja a l'Atlàntic oriental i la mar Mediterrània és de 13.500 tones, de les quals 2.500 són per a Espanya, el país europeu que té més quantitat assignada.
"Normalment, ens dirigim al mar Balear i ens quedem a 100 milles, entre la costa de Menorca i la península", explica Juan Serrano, director general del Grup Balfegó. A la zona, hi fan cap els bancs de tonyina que s'hi desplacen des de l'Atlàntic nord per reproduir-se. Un cop encerclats, els exemplars seran traslladats per un equip de submarinistes a les piscines flotants amb les quals tornaran a l'Ametlla de Mar en un mes. Un cop aquí, a les instal·lacions marines situades a 2,5 milles de la costa, esperaran l'hora de la comercialització. "Disposar d'aquestes piscines marines ens dóna el fet diferencial de poder subministrar tonyina fresca al llarg de tot l'any", apunta Pere Vicent Balfegó, un dels patrons i propietari de l'empresa. Japó seguix sent el seu mercat principal, tot i que no l'únic com fa uns anys. "Vam aplicar una estratègia de diversificació i ara venem un 48 % del producte al Japó, un altre 29 % als Estats Units, un 10 % a Espanya i un 9 % a Corea", explica Serrano.
Tot i que l'espècie va arribar a un estat crític per escassa, el sector sosté que el pla de recuperació de la tonyina roja que va posar en marxa la Comisió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT), amb períodes de veda i restriccions a les captures, ha resultat fructífer.