"Seminaris en Xarxa significa optimitzar recursos i apropar territori"

Publicat el 11 de desembre de 2012 a les 23:10

Per què 'Seminaris en Xarxa'?
Vam buscar aquest nom per diversos motius. Per què utilitzem la xarxa, les TIC, i per què també actuem en xarxa, la conferència es pot seguir al mateix moment en la seu física on es realitza i també en l'altra. És un sistema que crec que haurem d'anar utilitzar per optimitzar recursos, per apropar territori i per fomentar la col·laboració entre diverses institucions. En aquest cas organitza la UOC amb la col·labotació de l'Ajuntament de Roquetes i el Consell Comarcal de la Terra Alta.

La primera xerrada duia per nom 'Ser autònom: formes jurídiques i fiscalitat' i va tenir molta acceptació. Els temes els seleccionem amb els tècnics de promoció econòmica i també amb l'oficini INICIA d'emprenedors, en funció de la demanda. La UOC en aquest cas busca els ponents i experts amb els temes proposats. És una prova pilot i si funciona, que de moment sí, una de les possibilitats és anar oferint més espais i ampliar-ho a la Ribera d'Ebre.

Quin perfil de gent acudeix a les xerrades?
Estan molt orientades als autònoms, treballadors de petites empreses o emprenedors que es volen iniciar en el món laboral. Això ho veiem per exemple en la temàtica de la segona xerrada: 'Com captar i fidelitzar clients' on es parlarà de Marketing electrònic, veure com les TIC et poden ajudar en el món laboral. A la tercera xerrada, 'Eines col•laboratives, innovació i empresa xarxa per a un entorn turbulent'. compartirem projectes en xarxa. Sempre es tracta d'anar obrint noves finestres i oportunitats en aquest camp.

El sistema utilitzat és molt més que asseure's en una pantalla i escolar.
Exacte, utilitzem un programa específic per fer conferències web. En aquest cas tenim dos sales. En la primera de les xerrades per exemple, el ponent es trobava físicament a Roquetes i a Gandesa l'anaven seguint en directe per vídeo conferència, amb l'avantatge que podien compartir els Power Point, la recepció del so era perfecta i l'intervenció del públic igual de dinàmica va ser des d'una sala com de l'altra. Són un tipus de xerrades obertes a tot el públic en general. Tothom hi pot venir.

La crisi ha comportat també un esclat de l'emprenedoria. En els cas de la UOC heu notat un increment en la demanda en carreres relaciones en Empresarials, ADE,...?
Són estudis que sempre han tingut més volum d'estudiants. Ara, el que veiem però és que a banda de les titulacions de graus i màster la gent s'interessa per cursos de formació i especialització en aquests àmbits. La UOC té l'avantatge d'oferir programes molt curs centrats en l'àmbit de l'emprenedoria, més enllà de les titulacions. I en aquest sentit ens hem trobat en molta gent que s'hi vol especialitzar.

A Terres de l'Ebre quin perfil d'alumne estudia a la UOC?
Fins fa uns anys el perfil d'alumne de la UOC a Terres de l'Ebre no era diferent del de la resta de Catalunya. La majoria eren estudiants entre 25-30 anys fins al 45. Ara ens trobem en què ja és una opció per a la gent que acaba el batxillerat i que s'incorporen a les titulacions de grau com a primera opció d'estudis.

La crisi hi té res a veure?
Sí, segurament pels costos que comporta anar a estudiar a Barcelona o a Tarragona o sobretot també per què les TIC per a la gent jove, i no tant jove, ja formen part el dia a dia i ja no es gens estrany. Normalment fem moltes coses en la nostra dinàmica diària amb l'ordinador i internet i, per tant, ja no és gens estrany estudiar com una opció més.

I pe que fa a la get més gran, segurament avesada a un sistema d'ensenyament basat en asistir a classes i escoltar, han tingut una adaptació ràpida a aquest sistema?
Sí, per què la gent més gran també estan ho han estat la majoria al món laboral i al seu àmbit de treball l'ordinador i la xarxa formen part del seu dia a dia. La dificultat és sobretot planificar-se ,buscar un espai continuu de dedicació entre la família i el treball.

De fet estem assistint a una fusió de sistemes entre el tradicional i tot allò que ofereix les noves tecnologies i ho veiem amb l'impuls del Pla Bolonya a les universitats.
Exacte i és el més natural. I fins i tot s'està reconeixent la teua part professional dintre de l'acadèmica. Per posar un exemple, pot haver gent que no haja estudiat comptabilitat però porte molts anys treballant-hi a la seua empresa i ara s'està començant a reconèixer aquest aprenentatge basat en l'experiència. I és que no estem dividits, "fins aquí sóc pare, o professional o estudiant," no,... tot forma part del mateix.

Tindrem una nova edició dels Seminaris en Xarxa?
La idea és anar continuant i incorporar noves temàtiques, com per exemple com organitzar botigues virtuals, les noves maneres de buscar feina,... ens interessa detectar les inquietuds i propostes de la gent i des de la universitat buscar la persona que ens puga vindre a explicar-ho.