El projecte Soc una nova oportunitat és una iniciativa que combina la sostenibilitat ambiental i la inclusió social gràcies a la col·laboració entre l’Hospital de Tortosa Verge de laCinta (HTVC) i Avant Ebre, una cooperativa sense ànim de lucre compromesa amb el sector social i feminista de les Terres de l’Ebre.
A partir de teles que ja no es poden utilitzar a l’Hospital, com cortines, bates i altres materials de diferents àrees com l’UCI o el Servei de digestiu, dones en situació de vulnerabilitat confeccionen bosses úniques a través de Teixint esperances, un projecte de costura i inclusió social liderat per Avant Ebre. Precisament, aquest cap de setmana les bosses contribuiran a recaptar fons per a La Marató de Tv3.
“Aquestes bosses, de diferents mides i colors, estan fetes amb molta estima i donen noves oportunitats a les teles de l’hospital i també a les dones que les confeccionen”, ha destacat Mari Pau Cid, presidenta d’Avant Ebre, durant la presentació del projecte aquest dijous a l’HTVC.
“El projecte, emmarcat en una de les línies de treball de la Comissió de Medi Ambient de l’ICS Terres de l’Ebre, té com a objectiu principal reduir la petjada ecològica a través del reciclatge, la reutilització de materials i la reducció de l’ús de plàstics”, ha explicat Núria Romeu, membre d’aquesta comissió multidisciplinària i una de les impulsores de la iniciativa.
En el marc d’aquest projecte, una primera tirada de seixanta bosses es destinarà a recaptar fons per a la Marató 2024, dedicada enguany a les malalties respiratòries. Aquest diumenge, durant l’acte organitzat al parc municipal, les bosses estaran a la venda com a part de les activitats solidàries de recaptació programades entre les 10 i les 14 hores.
Estrella Martínez, directora d’Infermeria de l’HTVC i membre de la Comissió d’Humanització per a una atenció més amable, remarca el valor emocional del projecte: “La roba de l’hospital té un passat molt especial vinculat a la cura de les persones. Les pròximes bosses que es fabricaran es donaran als pacients de l’hospital, d’aquesta manera tanquem un cercle virtuós que connecta els professionals i els usuaris”.
Ricard Chavarria,director de Serveis Generals de l’ICS Terres de l’Ebre i president de la Comissió de Medi Ambient, ha subratllat la importància de reduir l’impacte ambiental en un centre sanitari com l’HTVC, que genera uns 400 kg de roba a l’any. “Un hospital produeix molts residus i consumeix molta energia; aquesta iniciativa no només sensibilitza sobre la sostenibilitat, sinó que també ofereix una resposta creativa, inclusiva i solidària als reptes ambientals”, ha conclòs