Tens experiència, tens formació però... quin és, el teu Klout?

Publicat el 26 d’abril de 2013 a les 20:02

Les persones, cada cop més, som equiparables a les marques. Tenim uns atributs, ens associem a determinats valors i busquem un posicionament en el nostre entorn, ja sigui professional, social, familiar, etc. Però poques vegades ens plantegem treballar la nostra 'marca personal' des d'una perspectiva professional. Pero... i si d'ella depèn el nostre futur professional?

La paraula marca, ho explica molt bé l'experta en reputació personal Neus Arques, és un terme que prové de l'anglès 'brand'. El seu origen el trobem en les marques de foc que posaven a les vaques els anglesos per diferenciar els ramats. Els ramaders que tenien vaques amb especial valor en el mercat, les marcaven perquè els compradors les puguessin diferenciar de la resta. Aquesta voluntat de diferenciació és la que trobem també en el concepte de marca comercial. Són la suma d'uns valors determinats que ens diferencien de la competència.
Però 'marca' no és el mateix que 'reputació'. La reputació és la percepció que el públic té sobre un producte o servei determinat. Evidentment, si aconseguim que la marca (i els seus valors, que nosaltres establim) i la reputació (els valors que els altres ens atorguen) coincideixin, haurem aconseguit un bon posicionament.

Un cop explicat això, us pregunto: I tu? Quins valors aportes a la teva empresa?

La marca personal no sols té un valor professional, sinó també econòmic. Moltes empreses s'han començat a adonar d'aquest fet i ja n'hi ha que plantegen incentius, bonificacions i, fins i tot, bàrems de salari als seus treballadors en funció d'aquesta capacitat d'influència o reputació personal. És el cas, per exemple, de Sol Melià, que va decidir vincular els salaris dels directors de la seva cadena d'Hotels a l'opinió dels clients a Internet. En un entorn en què les opinions a Internet són tan importants i ens influencien tant a l'hora d'escollir comprar un producte o un altre o anar a un hotel o a un altre, sembla evident que treballar aquesta reputació en línia és necessària. I si la persona que ho treballa resulta que té un gran cercle d'amistats i una bona reputació personal amb capacitat per influir més que una altra (pel número de seguidros a Twitter, amics a Facebook, cercles a LinkedIn, etc.) sembla també evident que podrà fer per l'empresa un millor paper o servei que una altra.

Així que comenceu a pensar quins són els vostres actius i valors personals i comenceu a posicionar-vos correctament a la xarxa. Jo no tinc cap dubte que avui, quan presentem un currículum vitae a una empresa per obtenir un lloc de treball, ens busquen a Internet per veure qui som i com som. Però no us extranyi que, en un futur, el currículum hagi d'incloure obligatòriament —a més de la vostra formació i experiència—, quina és la vostra reputació en línia i el grau d'influència a Internet, i que aquesta sigui determinant a l'hora d'aconseguir una feina o d'establir el vostre salari. En determinats sectors, aquest és un valor poderós i si no el cuides podries ser descartat d'un procés de selecció o, en el cas extrem, acomiadat o relegat en el càrrec.

Els que penseu que no és cap ximpleria i us interessa conèixer quin és el vostre grau d'influència en línia, us recomano aquesta eina: Klout