Terra Alta VIVA demana aturar la massificació eòlica arran de l'aprovació de tres noves centrals

L'associació denuncia que els nous parcs suposen la instal·lació de 31 aerogeneradors, de 200 metres d'altura

Central Eòlica a la Terra Alta
Central Eòlica a la Terra Alta | Sílvia Berbís
Redacció
26 de juliol de 2024, 14:06

Terra Alta Viva exigeix que s'ature "l'espoli i la destrucció de la comarca" després que esta setmana s'hagen aprovat tres noves centrals eòliques que suposaran la instal·lació de 31 aerogeneradors, de 200 metres d'altura i 147 MW de potència. Els nous parcs, Les Crestes, La Fontcalda i El Calvari i les seues infraestructures d'evacuació, afecten els termes de Batea, Caseres, Gandesa, Corbera d'Ebre, la Fatarella i la Pobla de Massaluca a la Terra Alta i Ascó a la Ribera d'Ebre. Les tres centrals estan promogudes per Enel Green Power España S.L.U."Exigim a les administracions i als representants polítics una resposta a aquesta pregunta: Quin és el límit que els territoris rurals haurem de suportar?", diuen des de l'entitat.

A principis de maig, Terra Alta Viva ja va denunciar la tramitació d'estes centrals i amb l'objectiu d'aturar-les, membres de l'associació i altres entitats van presentar al·legacions que, assegura, "no s'han tingut en compte". Insisteixen que el Govern no té en compte la "massificació ni la de solidaritat" en termes de transició energètica, sinó que el que valora és la menor oposició d'aquells territoris més despoblats a l'hora d'autoritzar projectes.

L'entitat denuncia que la implantació d'estes macrocentrals, promogudes per "grans empreses amb beneficis milionaris", provoca "grans pèrdues" en l'àmbit de la biodiversitat i territori agrari. "S'està produint la destrucció d'hectàrees de zones agrícoles, forestals i hipotecant el futur de les noves generacions, convertint la comarca en una central elèctrica en mans d'empreses privades", manifesten. Des de l'associació afirmen que no estan en contra de les energies renovables ni de la seva implantació al territori, sinó de com "s'està fent". Davant d'això insten a Ajuntaments, organitzacions agràries i ciutadania a "blindar" els seus termes municipals.

Actualment, la Terra Alta concentra el 22,6% del total de megawatts (MW) que es produeixen a Catalunya, incloent-hi els que estan en servei i en tramitació. Això es tradueix en el fet que és la comarca catalana que aplega "amb diferència la producció més gran", concretament 519 MW.