Tal i com ha explicat Xavier Farré, director del Campus Terres de l’Ebre, es tracta de “vuit tallers científics de diferents disciplines que tenen per objectiu apropar la ciència a la ciutadania d’una manera entenedora i lúdica, i despertar la curiositat científica, especialment del públic més jove, a través de l’experimentació”. Els espais oferiran l’oportunitat d’introduir-se en temes científics de tots els àmbits del coneixement, amb investigadors de la URV i dels instituts de recerca del territori.
Per la seua banda, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha subratllar que l’Ajuntament “està compromès amb la recerca” i ha mostrat la seua disposició a “col·laborar amb la universitat del territori en una activitat per apropar la ciència a la ciutadania”. Jordan, també ha fet una crida a la ciutadania de Tortosa i del territori “perquè divendres a la tarda es desplacen a la plaça de l’Ajuntament a descobrir els tallers”.
Així, el públic assistent podrà gaudir d’un laboratori en el qual s’identificaran els microplàstics dins els peixos o entre les partícules de sorra; però també d’un tast a cegues per treballar els sentits de l’olfacte i el gust, passant per un espai on comprendre les limitacions de les tecnologies del llenguatge (ChatGPT, Siri, Alexa o altres assistents de veu); i un taller per descobrir els secrets de la construcció de les cúpules de Leonardo a partir de la geometria, la història, l’art o l’arquitectura, entre d’altres.
Tots els tallers estan adreçats a públic familiar i són d’accés gratuït. Xavier Farré ha explicat que “el públic podrà anar circulant de taller en taller i s’entregarà un passaport científic per validar a casdascun dels tallers”. “Un cop omplert, obtindran obsequis de la Nit Europea de la Recerca”, ha concretat. Es tracta d’una “iniciativa que volem que tinga continuïtat en futures edicions per tal de fer arribar la recerca a les Terres de l’Ebre”, ha destacat el director del Campus.
La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic de divulgació científica que se celebra cada any simultàniament a tres-centes ciutats de trenta països del continent. A la demarcació de Tarragona, la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la URV és l’encarregada d’organitzar i coordinar totes les activitats des del 2018. Enguany, s’ha assolit el nombre d’activitats més elevat: prop de seixanta tallers científics per a públic familiar, a més de xerrades divulgatives. En total s’hi ha involucrat més prop de 300 investigadores i investigadors de la URV i dels instituts CERCA del territori: l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
Tallers experimentals, divulgatius i xerrades
A més a més de la fira de tallers de Tortosa, a les Terres de l’Ebre també hi haurà xerrades i tallers divulgatius durant la setmana del 25 al 29 de setembre a diferents instituts de secundària que ho hagen sol·licitat.La Nit Europea de la Recerca també arriba a les escoles de primària, en este cas a través d’una jornada divulgativa en la gestió emocional dels infants que es farà durant la tarda del 29 de setembre a l’Escola Ferreries de Tortosa.
La Nit Europea de la Recerca és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci coordinat per la Universitat de Girona i del que formen part altres universitats i institucions públiques catalanes. A Tortosa també compta amb el patrocini de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Tortosa.
La informació detallada amb totes les activitats es pot consultar a la web tarragona.nitdelarecerca.cat