[nointext]
Des d'aleshores, sobre aquest nou virus han aflorat molts dubtes i interrogants, que aquí s’intenten resoldre:
Com es transmet i quant de temps pot durar el període d’incubació?
Per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca. El període d’incubació és d’entre dos dies i un màxim de catorze.
Quins símptomes té?
Són similars als de la grip comuna, com ara febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. Només en els casos més greus pot causar pneumònia i altres complicacions. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna malaltia cardíaca, pulmonar o problemes d’immunitat. Cal recordar que el 80% dels casos d’aquest coronavirus són lleus.
Com es tracta?
Per ara no hi ha cap tractament específic, però hi ha molts tractaments per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.
[despiece] Com es pot prevenir?
Cal seguir les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries, com són:
• Rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó durant uns vint segons, o amb un preparat amb alcohol.
• Tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar, principalment amb mocadors d’un sol ús o amb la part interna del colze.
• Evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense que es netegin degudament.
• Evitar el contacte estret amb persones que presentin símptomes de grip o refredat.
• A Catalunya no cal prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments.
Quan s’ha de sospitar que s’ha contret la infecció i què cal fer?
Per sospitar d’un cas d’infecció per coronavirus cal que es donin a la vegada aquests fets: tenir els símptomes abans explicats i haver estat en contacte estret amb un cas confirmat (amb prova positiva) o probable, o bé haver viatjat recentment a les zones on hi ha transmissió comunitària: la Xina, Corea del Sud, el Japó, l’Iran, Singapur i quatre regions del nord d'Itàlia (Llombardia, Vèneto, Emília-Romanya i Piemont).
• Si no es donen aquestes circumstàncies, no hi ha motiu de sospita.
• Si et trobes malament i has viatjat a aquests països i regions, queda’t a casa i truca al 061 Salut Respon per explicar el teu cas i t’informaran dels passos a seguir.
• Si tens qualsevol altre dubte, pots trucar al 061 Salut Respon o consultar el web Canal Salut: canalsalut.gencat.cat.[/despiece]
Hi ha risc de contraure la malaltia si es viatja a zones afectades?
Tenint en compte que l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII), és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades.
Si és inevitable viatjar-hi, per reduir el risc d’infecció, és recomana, entre d’altres:
• Evitar el contacte proper amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts, etc.
• Rentar-se sovint les mans, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
• Evitar consumir productes d’origen animal (carn o aliments poc cuinats o crus).
MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL CORONAVIRUS
061 Salut Respon
Canal Salut
