Trens Dignes consensua amb el conseller Vila les prioritats ferroviàries a les TE

La Plataforma reclama millores en les freqüències, tarifes i la renovació de la flota, i remarca que a partir de la tardor se substituiran progressivament unitats 470 per noves 447

Publicat el 18 de juny de 2015 a les 18:38
Actualitzat el 19 de juny de 2015 a les 08:38

Un moment de la reunió ahir entre la Plataforma i el conseller Vila. Foto: ACN


La plataforma Trens Dignes i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, van mantindre ahir una reunió després d’un any de gestions en què es van consensuar un llistat de prioritats existents a les Terres de l’Ebre a escometre per pal·liar el dèficit en matèria ferroviària que patix el territori. Al capdavant de les prioritats, i amb el compromís d’executar-la a partir de la tardor, s’ha situat la necessària renovació de la flota, però el moviment social també demana la millora de les freqüències, l’adequació de tarifes i el que anomena unificació dels mercats de negoci de Renfe, cosa que permetria eliminar els esculls que imposa l’actual estructura de funcionament intern dividida en els trens de mitjana distància.

Entre els compromisos que la plataforma ha extret del conseller Vila després de la reunió d’ahir, segons ha explicat la portaveu Montse Castellà, hi ha la substitució progressiva, a partir de la tardor, de les unitats 470 per noves 447 que s’estan acabant de construir, amb un interior nou amb seients adequats per al trajectes de mitjana distància i capacitat de circular a 160 km/h. “En total seran 18 combois i tots ells es destinaran a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, a raó d’una unitat nova cada mes”, ha apuntat Castellà, que ha expressat la satisfacció de la PTD per l’entesa i el clima de diàleg encetat en la trobada d’ahir, a la que també s’hi va afegir el director general Ricard Font.

La segona de les prioritats exposades fa referència a la freqüència dels trens, posant l’accent en millorar les dos franges més mancades actualment: R16: A la tarda, l’últim tren direcció nord que surt de l’Ebre ho fa a les 19.06h i 19.36h d’Ulldecona i Tortosa respectivament. Es treballarà perquè es cree un nou servei a partir de les 20.30h – 21h. “Hi ha un detall molt exemplificador, i és que la UNED ha hagut d’avançar les classes per tal que els alumnes tinguen tren disponible al tard per tornar als seus domicilis”, ha apuntat Castellà. Pel que fa a la línia R15, han recordat que al matí, des de l’estació de Móra la Nova no hi ha cap tren entre les 8.26h i les 12.15h., de manera que es treballarà per omplir esta franja de quatre hores, ja siga amb un Mitja Distància allargat des de Reus o fins i tot amb un autobús.

Pel que fa a les tarifes, segons ha explicat la Plataforma, des de la Conselleria s’assegura que la doble via entre Vandellòs-Tarragona estarà enllestida d’aquí a vuit mesos i que, per tant, el temps per trajecte es reduirà i la relació qualitat-preu serà més justa. “A dia d’avui, no es plantegen canviar els preus perquè, segons diuen, les revisions tarifàries es fan amb l’inici de cada nou any i perquè confien amb esta finalització d’obra”, han reconegut. “Des de la Plataforma, tot i entendre esta argumentació, els hem insistit amb l’aplicació d’un factor corrector que palie el greuge fins que el servei no millore i en la instauració definitiva del Sistema d’Integració Tarifària i ens han dit que ho estudiaran”.

Així mateix, la Plataforma ha inclòs un nou punt a les demandes, que podria significar millores conjuntes en l’àmbit de freqüències i combois. Es tracta de la unificació dels mercats de negoci de Renfe. Actualment l’estructura de funcionament intern dels MD a Renfe està dividida en dos grans blocs: existixen els regionals nord i els regionals sud. Dos unitats de negoci diferents que gestionen els trams BCN-Portbou i BCN-Ulldecona. “Amb la unificació s’aconseguiria optimitzar duplicitats: vehicles, personal, recursos, etc ; Unir el país des de Portbou fins a Ulldecona sense haver de fer transbords a Barcelona; i l’assignació de vehicles seria conjunta de manera que, per exemple, les noves unitats 449 es repartirien equitativament i no com passa ara, que gairebé totes estan operant a la zona nord”, ha assegurat la PTD. Els portaveus també han fet notar que esta unificació ja funciona amb èxit al servei de Rodalies, de manera que es pot anar de Maçanet (sector Nord) a Sant Vicenç de Calders (sector Sud) amb un mateix tren de rodalies. El que demanen, de fet, és aplicar el mateix funcionament als Mitja Distància.

Reunió de la taula de partits
La Plataforma Trens Dignes ha expressat el seu desig que a partir d’ara les relacions entre este moviment social i la conselleria siguen periòdiques, per això va demanar mantindre un contactes fluïts amb l’equip tècnic del departament i els caps de serveis per parlar de l’efectivitat de les demandes plantejades. I no només amb els tècnics de la conselleria. L’entitat considera que en la millora de la situació ferroviària a l’Ebre s’hi ha d’implicar els agents del territori, de manera que intenta que la gestió de la problemàtica no siga bil·lateral sinó un engranatge més ample a diferents nivells. Per això ha sol·licitat una taula de partits que tindrà lloc a la seu de l’IDECE el proper dilluns 29 de juny a les 11h. La Plataforma ha demanat la presència d’un representant polític de cadascun dels partits amb representació parlamentària, de la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, de l’ IDECE, del president del Consell Econòmic i Social i dels serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat.