Ulldecona i la Valltorta refan llaços 8.000 anys després a partir del seu art rupestre

Publicat el 11 de març de 2013 a les 11:17

"Són els dos referents de l'art rupestre llevantí de Catalunya i el País Valencià respectivament", explica el director del Centre d'Interpretació d'Art Rupestre d'Ulldecona, Agustí Vericat. "Fins ara els dos conjunts han viscut d'esquena i en moments de crisi com l'actual hem pensat que sempre és millor sumar esforços que restar-los", afegeix.

El conveni s'ha signat entre l'Ajuntament d'Ulldecona i l'Associació Amics Valltorta-Gasulla i servirà per fer intercanvis de visitants entre les dos zones, intercanvi de material didàctic i organització de visites dels centres escolars així com l'organització d'altres activitats conjuntes. "Tots dos tenim un turisme molt semblant, el turisme cultural que no ha baixat tot i la crisi. A part d'això, volem apropar este patrimoni a la gent del poble, que conegue bé i entengue els actius patrimonials que tenim", exposa Vericat.

El conveni de col•laboració entre els dos territoris va ser presentat aquest dissabte amb una conferència de l'investigador de la Universitat de Columbia Chris Arnett, especialista en art rupestre precolombí.

El conjunt d'Ulldecona va ser descobert l'any 1975, està format per tretze abrics i forma part del conjunt de més de set-cents jaciments prehistòrics que hi ha a l'arc mediterrani i que estan catalogats com a Patrimoni de la UNESCO. L'any passat l'equip d'arqueòlegs liderat per Eudalt Guillamet va recueprar tres noves pintures rupestres que estaven malmeses pels grafits i la sutja de les fogueres que feien els pastors. Les pintures daten del 6000 aC, el moment de transició entre l'epipaleolític i el neolític, i són singulars pels seus traços de dibuix més esquemàtics que les d'altres indrets i que, segons els experts, podrien tenir una funció més arrelada als rituals.