
Dintre d'aquest congres, es farà una conferencia sobre l'arqueologia del conflicte i les excavacions a les fortificacions de la serra de la Fatarella, a càrrec de Francesc Xavier Hernández, catedràtic d'història de la Universitat de Barcelona i de la doctora Maria del Carmen Rojo, co-directora de les excavacions arqueològiques de La Fatarella i membre de DIDPATRI de la Universitat de Barcelona. Al finalitzar el congrés, es podrà visitar, al centre d'interpretació del final de la batalla de l'Ebre, l'exposició "La darrera resistència republicana a l'Ebre"
A les deu del matí del dia 24 a l'Espai històric del final de la batalla de l'Ebre, a la Serra de La Fatarella , s'obrirà al públic la fira de col·leccionisme de militaria. També durant tot el matí es podran fer visites guiades al nou itinerari del final de la batalla, en aquest itinerari, desenvolupat per l'associació Lo Riu, el visitant podrà veure, des de diferents punts, con l'exèrcit franquista va fer l'atac sobre les posicions defensades per soldats republicans. Estos homes van plantar cara durant 48 hores a les tropes franquistes, fent possible així la retirada ordenada del gruix de l'exèrcit republicà pel pont de Flix.
També es farà la inauguració d'una placa en memòria als defensors de les llibertats, un altre al que està prevista l'assistència de familiars de comandaments de l'exèrcit republicà i també de familiars de soldats desapareguts. El punt i final a estos actes serà una recreació històrica de l'atac a les fortificacions de la serra de La Fatarella.