Així ho analitza el llibre publicat per la URV "Síndromes de Sensibilización Central y Actividad Física". És fruit de la col·laboració entre el departament d’Infermeria de la URV i l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. Les dos institucions porten cinc anys fent recerca conjunta al voltant d’este tipus de malalties.
El llibre està coordinat pel Cap de Reumatologia de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, Lluís Rosselló; i la professora del Departament d’Infermeria de la URV al campus Terres de l’Ebre, Pilar Montesó i es va presentar a l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, el divendres passat. L'estudi està estructurat en onze capítols que recullen articles de diferents professionals de l’àmbit de la medicina, la psicologia, la infermeria, la fisioteràpia o llicenciats en educació física que tracten diversos temes tots relacionats amb l’exercici físic i que van des de destacar la importància de l’activitat física per a la salut, a la motivació o al caràcter multidisciplinari del tractament. També recullen els resultats de diverses experiències com la hipoteràpia o la marxa nòrdica en persones que pateixen estes patologies.
“L’objectiu és presentar diferents intervencions relacionades amb l’activitat física per part de professionals de diferents àmbits que han observat com influeix l’exercici en les persones amb Síndromes de Sensibilització Central”, apunta Montesó. De fet, ella també signa, juntament amb d’altres professionals un dels capítols del llibre que analitza la influència de l’exercici físic en pacients homes amb fibromiàlgia. Tot i que molts dels enquestats assenyalen que l’activitat física els costa molt i els deixa físicament pitjor, alguns destaquen que psicològicament els ajuda a millorar i sentir-se millor i també afavoreix la seua socialització.
Els autors consideren que és un llibre que pot ser útil als professionals que exerceixen en l’àmbit de la Medicina Familiar i Comunitària i de la Infermeria i en especialitats com ara la reumatologia, la medicina interna o la medicina de l’esport, així com rehabilitadors, fisioterapeutes, psicòlegs o llicenciats en Educació Física, i totes aquelles persones interessades en aquest tema. Concretament, en el cas dels professionals els pot ajudar a plantejar-se l’exercici físic com a recomanació per als seus pacients.
La presentació del llibre és va fer en el marc de Jornada de SCC i Activitat Física, en la qual també hi va intervenir Anna LLàdser, infermera de l’Hospital Verge de la Cinta, que fa unes setmanes va presentar la seua tesi doctoral campus Terres de l’Ebre. Llàdser va parlar de l’exercici físic com a eina imprescindible per al tractament multidisciplinari de la fibromiàlgia. Un altre dels participants va ser el doctor Fernando Pifarré, especialista en Medicina de l’Esport que va presentar una ponència sobre l’aprofitament d’oxigen en la doble prova d’esforç com a possible biomarcador en el diagnòstic del Sindròmic de Fatiga Crònic.
No és la primera vegada que Pilar Montesó i Lluís Rosselló comparteixen l’autoria d’un llibre. Així el 2017 ja van publicar Compartir experiencias, combatir el dolor. Una visión de la fibromialgia desde el ámbito bio-psico-social, també editat per Publicacions URV. Tots dos llibres es poden comprar ara per donar suport a la campanya per recaptar fons que ha engegat l’equip d’investigació sobre la fibromiàlgia i que analitza els efectes d’aquesta malaltia en homes i com afrontar-la.
