
Com una balena gris panxa enlaire en descomposició esperant ser esquarterada, el vell submarí Marsopa, que va pertànyer a l’Armada espanyola fins el 2006, sembla surar amb dificultats al port de Vinaròs. Este és l’emplaçament on el buc, que ha aixecat forta expectació des que va arribar a la localitat, ha de ser sotmès al seu desballestament, seguint un projecte de descontaminació que pretén evitar que els bucs obsolets acaben convertint-se en ‘bombes ecològiques’ al mar. Després de 31 anys de servei com a buc de guerra, el Marsopa acabarà convertit en peces de ferralla, que es refondran en alguns casos, classificats els materials, per reconvertir-se en parts de vehicles i bicicletes.
De fet, les 660 tones de metall que conformen el submergible de 60 metres d’eslora i capacitat per a 56 tripulants, donarien per fer fins a set-cents nous vehicles. Es tracta principalment d’acer, bronze, alumini i també coure del cablejat. Abans del desmuntatge de tot el casc, però, ja s’han començat a treure els elements interiors i peces que es preveu exposar en un magatzem per tal que la ciutadania puga observar els objectes que manipulava la tripulació durant el temps d’operació del submarí.
Les tasques de desballestament van a càrrec de les empreses Reciclauto Navarresa S. L. i Varadero Vinaròs S.L., que han constituït una unió temporal per dur a terme els treballs seguint el projecte europeu Recyship, nascut arran de la catàstrofe del Prestige i de la necessitat de gestionar i controlar el tractament i desballestament de bucs obsolets com és el cas. De fet, el projecte de reciclatge compta amb 3,5 milions d’euros de finançament de la Unió Europea, a través del projecte Life.
El submarí, que va arribar remolcat de nit al port de Vinaròs, procedia de Sagut, on va arribar des de la Màniga, Múrcia. Tot i que després de quedar jubilat, es pretenia destinar el submergible a usos turístics, finalment va ser subhastat i se’l va quedar l’empresa murciana Artesa per 90.000 euros.
Els submarins del tipus Delfí com este han estat utilitzats per l’Armada en tasques de vigilància, especialment a la zona de l’estret de Gibraltar. El Marsopa va estar operatiu des de 1975 i el ministeri de Defensa el va donar de baixa el 2006.