El passat 23 de setembre un excursionista i aficionat a la paleontologia, Juan José Oliva Simó, veí d’Alcanar, es va posar en contacte amb personal del Museu Temps de Dinosaures de Morella davant la possible troballa d’una petjada de dinosaure al terme municipal de la capital dels Ports, concretament en la zona de la Fàbrica Giner. Els tècnics del Museu van valorar l’autenticitat de la troballa i la seua situació.
L’alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha valorat molt positivament esta descoberta. “Ha sigut una agradable sorpresa i molt bona notícia per al patrimoni paleontològic morellà, que servirà per donar-li, si cap, més interés”.
A més, Ripollés, ha volgut agrair tan a l’aficionat a la paleontologia,Juan José Oliva, per la troballa així com al grup de paleontòlegs, encapçalats per Francisco Ortega i José Miguel Gasulla, per la seua col·laboració permanent.
La petjada es troba en una de les superfícies d’un bloc de roca arenosa en forma de prisma rectangular. El bloc s’ha desprès de la cornisa erosionada del marge esquerre del riu Bergantes, al seu pas per la Fàbrica Giner i molt prop del llit del riu i pertany als sediments de la part alta de la Formació Morella.
La petjada, amb una longitud d’uns 30 centímetres, és tridàctila amb els dits relativament allargats i amples, amb el dit central lleugerament més allargat que els altres. Tot sembla indicada que la petjada pertany un a un dinosaure ornitòpode de mitjana grandària, concretament el dinosaure ornitòpode Morelladon Beltrani, descobert també a Morella i a la mateixa Formació geològica.
El professor de la UNED, Francisco Ortega, i el paleontòleg morellà José Miguel Gasulla, han destacat que “esta important petjada es troba en una zona on només havíem trobat òssos. A més, el bloc de roca on es troba no és l’habitual com són les argiles roges de la zona.”
En els últims dies s’ha procedit al rescat del bloc que conté la petjada i al seu emmagatzemament en dependències de la Fàbrica Giner, on els tècnics procediran a la seua neteja i estabilització. El rastreig de la zona en què va aparèixer la petjada ha permès localitzar els nivells d'on procedeix i constatar la presència de nous elements que es troben encara en la seua localització original. La troballa de petjades complementa la informació disponible sobre rèptils mesozoics a Morella i incrementa els recursos didàctics i divulgatius de l’espectacular registre de dinosaures d’esta localitat.
Morella és una de les localitats amb més tradició en la paleontologia de dinosaures ibèrics i, de fet, es coneixen referències morellanes a estos rèptils del Mesozoic des de fa quasi segle i mig.
Un veí d'Alcanar descobreix una nova petjada de dinosaure a Morella
L'icnita pertanyeria al Morelladon Beltrani, descobert també a Morella
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 16 d’octubre de 2018 a les 11:35
Actualitzat el 16 d’octubre de 2018 a les 11:49
Et pot interessar
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa