Avui dijous tindrà lloc un acte obert a tot el públic al Museu de Tortosa per donar a conèixer bona part de la faena que s’ha realitzat fins ara per dotar de contingut l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE). L’acte serà a les 19.30 hores i comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
Des de la presentació del projecte el mes de març passat fins ara, els dos antropòlegs de l’IPCITE han estat treballant per documentar i inventariar diversos elements del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre, deu dels quals ja han estat registrats amb fitxes i formen part de la base de dades de la web www.ipcite.cat. Es tracta del conreu de la vinya a la Terra Alta, de les festes majors de Rasquera, del ball de mantons d’Ulldecona, de la cucafera de Tortosa, del joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, de les curses tradicionals de Prat de Comte, de les birles a les Terres de l’Ebre, de l’Aurora a la Fatarella, de la jota ballada de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre i de les coquetes a les Terres de l’Ebre. A estos elements s’hi aniran sumant progressivament d’altres, alguns dels quals ja s’han començat a treballar.
Per difondre la faena que s’ha fet i al mateix temps apropar una mica més a la ciutadania el divers i singular patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre s’ha pensat en una acció poètica que amb el títol d’EBRI està inspirada en el món del vi i en l’escenificació d’alguns dels elements que ja han estat inclosos en la web de l’IPCITE. La idea és explicar el patrimoni cultural immaterial ebrenc des de la contemporaneïtat, lligant tradició i avantguarda, que d’altra banda és una part essencial d’un projecte que busca redescobrir els elements culturals immaterials de les Terres de l’Ebre perquè servisquen també de base per al desenvolupament del territori.
L’acció poètica EBRI partix de la base de l’ebrietat com un estat que ens altera les facultats físiques, mentals i emocionals, ja siga per la ingesta desmesurada de vi o per una passió i ho lliga amb l’ebrietat que provoca el riu Ebre a la terra fertilitzant-la. Ha estat pensada i ideada pel músic de Deltebre Miquel Àngel Marín, en col·laboració amb l’escenògrafa d’Amposta Maria Pons, qui també ha creat l'altra acció poètica de l’ acte: l’escenificació de diversos elements del patrimoni immaterial ebrenc: el joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, la cucafera de Tortosa, el toc dels llaguters de la Festa del Riu de Móra d’Ebre i la cursa del cresol de Prat de Comte. Esta escenificació, serà una mena de revisió del mite de la cucafera, i integrarà en un mateix discurs els diferents elements i per fer-ho comptarà amb la participació d’aquelles persones que actualment encara els mantenen vius. L’acte també inclourà la projecció d’un documental sobre el patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre. Prèviament, hi haurà una reunió
de l’òrgan institucional de l’IPCITE.
Una acció poètica dóna a conèixer elements del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre

Ara a portada
Publicat el 17 de desembre de 2015 a les 09:46
Actualitzat el 17 de desembre de 2015 a les 12:50
Et pot interessar
-
Societat Instal·len càmeres lectores de matrícules a l'Ampolla
-
Societat L'Hospital Comarcal d'Amposta, pioner en cirurgia ginecològica avançada sense cicatrius
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents