Una bugaderia industrial de Tortosa desinfecta més de 10.000 quilos diaris de roba hospitalària d'arreu del país

Els empleats d'Ilunion fan un esforç titànic per preparar manualment més del doble dels uniformes que són habituals

Una treballadora de la bugaderia Ilunion de Tortosa preparant els lots de llençols plegats i nets que es retornaran als hospitals.
Una treballadora de la bugaderia Ilunion de Tortosa preparant els lots de llençols plegats i nets que es retornaran als hospitals. | ACN / A. Ferràs
Aguaita.cat
27 de maig de 2020, 11:36
Actualitzat: 12:08h
En un maig "normal", la bugaderia industrial Ilunion de Tortosa estaria netejant uns 18.000 quilos de roba al dia: la meitat del sector hoteler i l'altra de centres hospitalaris. La crisi de la covid ha canviat l'escenari i la bugaderia fa setmanes que només neteja roba d'hospitals i hotels medicalitzats però en rep dels centres ebrencs i també de Tarragona, Reus, Barcelona (Hospital Clínic i Hospital del Mar) o el País Valencià (hospitals de Castelló, Vinaròs i Vila-real).

Amb els hospitals limitats a atendre pacients covid, el volum d'uniformes a desinfectar s'ha triplicat i això "ha complicat el dia a dia" a la planta perquè cal plegar-los a mà per encabir-los als dispensadors automàtics.

En temps de covid ha estat habitual assenyalar diferents col·lectius com "herois" de l'emergència sanitària: les caixeres de supermercat, les netejadores, els agricultors o els professionals sanitaris han encapçalat la llista. L'empresa Ilunion, on el 85,6% dels empleats té alguna discapacitat, vol reivindicar també la faena que han fet, i fan encara, amb un gran esforç els seus "herois anònims" dedicats a netejar, plegar i preparar els uniformes de les facultatives i infermeres, així com la roba de llit dels malalts.

Des de l'inici de la crisi del coronavirus la planta rep un volum mitjà de 10.500 quilos de roba al dia. Tenen capacitat i maquinària per rentar mil quilos cada hora i esta xifra és poc més de la meitat del que estarien netejant a ple rendiment, una primavera usual, amb els hotels i el sector turístic accelerant per a l'estiu. Però des de l'estat d'alarma a la bugaderia industrial de Tortosa només hi entren uniformes mèdics i roba de llit de centres hospitalaris i residències on es tracta malalts de coronavirus i s'ha aplicat als treballadors un ERTO del 10% de la jornada laboral.
 

Dues treballadores posant llençols a la màquina que els plega, a la bugaderia industrial Ilunion de Tortosa Foto: ACN / A. Ferràs



"Els hospitals també han rebaixat la quantitat de quilos de roba a netejar. Amb la covid, la majoria de serveis han estat paralitzats i el 100% que arriba és material per assistir pacients amb el virus. Ara sembla que comencen a obrir altres serveis", ha explicat el gerent de la bugaderia Ilunion, Xavier Almodóvar.

El procés que segueixen és el mateix que habitualment. La planta està preparada per treballar amb roba hospitalària, està dividida en zona bruta i zona neta i els canvis s'han limitat a incrementar la prevenció i la seguretat dels treballadors (mascaretes, doble guant, mampares de plàstic a la maquinària que no permet distanciar-los a dos metres, presa de temperatura, etc.). "No hem canviat res perquè ja ho teníem establert abans. Hem de pensar que aquí no sabem què ens arriba dels hospitals. Pot venir qualsevol virus o infecció i ja teníem els protocols. Som professionals d'això i no hem tingut cap contagi en tota l'empresa", ha apuntat.

El que s'ha triplicat és el nombre d'uniformes per rentar i plegar, un procediment que en bona part dels casos s'ha de fer manualment perquè la roba es reparteix amb dispensadors automàtics als hospitals i requereixen un plegat molt concret. "Ha estat dur, però si hem arribat fins aquí, vol dir que ho hem fet bé", ha destacat Almodóvar.

Ilunion està rebent actualment la roba de tots els centres hospitalaris i algunes residències de les Terres de l'Ebre, però també de l'Hospital Joan XXIII i la Clínica Monegal de Tarragona, el Sant Joan de Reus, la Clínica del Vendrell i dels hospitals de Castelló, Vinaros i Vila-real. També arriba tota la roba dels hotels medicalitzats de la cadena SB de Tarragona i els que van obrir a Barcelona els hospitals de Bellvitge i el Clínic, a la vegada que donen suport a les residències del Camp de Tarragona que van ser intervingudes per Salut i a centres especials que s'han habilitat a Barcelona.

Ilunion té sis plantes a Catalunya, dues dedicades al sector hoteler a Sant Boi de Llobregat i Girona, dues hospitalàries a Sabadell i Cerdanyola del Vallès, i les plantes mixtes de Reus i Tortosa. Per l'aturada del sector turístic, la planta de Tortosa ha de donar suport i atendre les necessitats extraordinàries - també per avaries- de les altres dues plantes hospitalàries i estan rebent la roba hospitalària que es netejava a Reus perquè la planta reusenca té menys producció i ha centrat la feina en la uniformitat empresarial.

Amb la desescalada, els hotels medicalitzats comencen a tancar i el sector turístic es prepara per obrir però Almodóvar no s'atreveix a fer previsions de quin serà el volum de feina que arribarà del sector hoteler les pròximes setmanes. "Hi ha moltes variables però tal com estan les coses ara volem ser optimistes. Sembla que els contagis estan controlats però per la informació que tenim dels hotels és que no es reactivaran fins a mitjan mes de juny o cap al juliol i que ho faran amb ocupacions d'entre un 30% i un 50%. Serà molt assumible la feina que tinguem perquè desgraciadament tenim dues plantes tancades que netegen 35.000 quilos diaris de roba hotelera", ha explicat el gerent. A la planta de Tortosa també espera, emmagatzemada i preparada, tota la roba que Ilunion lloga als hotels. "L'empresa, aquí, està perdent molts diners", ha lamentat Almodóvar.