
Potser molts haureu vist preparar en directe un arròs amb llagosta, pas per pas, fins que arriba al punt més suculent, o un suquet de rap, o un polp amb ceba. Els veïns i turistes que durant esta setmana s’han inscrit a les sessions de cuina en directe (show cooking) a les Cases d’Alcanar sí que han tingut esta sort. A més de veure com es preparen algunes de les delícies gastronòmiques de la zona, per arrodonir la tarda, les han pogut tastar. Això ha sigut possible gràcies al fet que diversos restauradors de les Cases han participat en la iniciativa organitzada per la Confraria de Pescadors de les Cases i la regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Alcanar, i han oferit els seus cuiners per tal que compartisquen amb tothom alguns dels seus secrets.

Cada dia, una mitjana de vint persones, -s'han copat les places disponibles-, han seguit els tallers, en els que s’han utilitzat els productes de la mar i de proximitat. “Per a nosaltres un dels valors d’esta iniciativa és donar a conèixer la qualitat dels nostres productes, a més del bon saber dels cuiners”, explicava a aguaita.cat el secretari de la Confraria de les Cases, Raúl Ribot. Per això, entre els plats elaborats, no hi podien faltar els llagostins i el polp, dos de les espècies emblemàtiques de la zona, entre d'altres, com la galera o el moll. El de les Cases és un port petit, amb tres barques d’arrossegament i cinc de tresmall, i factura un milió d’euros l’any aproximadament.
La bonança de la pesca i els productes de proximitat que utilitzen bona part de la trentena de restaurants que hi ha són un bé preuat pels molts turistes que al llarg de l’any visiten les Cases. Alguns, a més a més, esta setmana han conegut de primera mà com elaborar-los. “Jo he après algun petit secret, com ara que no es pot abusar d’alguns ingredients a l’hora de fer el suquet de peix”, comentava dimarts Pepe Millàn, d’Ulldecona, un dels assistents a la cuina en directe que este dia va oferir Araceli Escura, del Club Nàutic, amb un suquet de rap, llagostins i cloïsses, que ja alimentava només amb l’olor. “I a més, les patates és millor incorporar-les una mica fregides en lloc de crues, perquè així no es desfan”, afegia Rubén Sánchez, de Vinaròs, que tampoc va perdre punt.

Així, dilluns va tindre lloc una primera sessió, oberta a tothom, al recinte portuari, a càrrec del restaurant Racó de Jesús, que va mostrar com cuinar els llagostins a l’estil de les Cases, el polp amb patata, polp amb ceba i arròs amb llagosta. Dimarts va ser el torn del restaurant Nàutic i l’endemà el restaurant Cafè del Mar la Lluna, amb el plat arròs amb polp i ous d’eriçó de mar. Clouen la setmana el restaurant les Barques Casa Joan, amb el plat arròs amb pebrot i llagostins de les Cases, i el restaurant Casa Ramon, amb un arròs seixat a l’estil mariner.
