Una delegació de la Comissió Europea visitarà el Delta al juliol per avaluar l'afectació del caragol poma

Publicat el 25 de febrer de 2015 a les 10:36
Actualitzat el 25 de febrer de 2015 a les 18:38

Imatge de la reunió que la delegació ebrenca va mantenir amb el director general de Salut Pública, Ladislav Miko. Foto: Cedida


Una àmplia representació ebrenca institucional, encapçalada pel president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martin, el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i amb la participació de diferents membres del sector, van mantenir este dimarts diverses reunions al Parlament Europeu i a la Comissió Europea per tal de buscar la màxima implicació amb la plaga del cargol poma, el control del mosquit i altres qüestions relacionades amb el Delta de l’Ebre.

La reunió més destacada va ser amb el director general de Salut Pública, Ladislav Miko, qui, segons ha exposat la delegació ebrenca, s’ha compromès a implicar-se "al màxim" amb la lluita contra el cargol poma, "aportant fons econòmics i realitzant estudis científics i el suport tècnic necessari per tal d’analitzar la millor manera d’eradicar aquesta problemàtica".

Per al president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, esta és una bona notícia per al territori atès que "el compromís de la Unió Europea és una garantia de què es buscarà la solució definitiva per una plaga que afecta al Delta de l’Ebre tant a nivell econòmic, com agrícola, com social, com ambiental".

Per la seua banda, el director general de Salut Pública també s’ha compromès a conèixer en primera persona la realitat de l’afectació d’esta plaga i visitarà el proper mes de juliol el Delta de l’Ebre.

Segons l’Eurodiputat Ramon Tremosa, “la visita del director general serà una gran oportunitat per a què el sector demostri les conseqüències que té aquesta plaga sobre el seu conreu, sobre la societat i també sobre el futur i la pervivència de la zona”. Tremosa també ha explicat que “mantenir una trobada amb la direcció general constata que Europa és sabedora de què el cargol poma és una amenaça i que vol tractar amb cura aquesta casuística”.

Esta és la segona expedició ebrenca que visita Brussel·les en els darrers mesos per sensibilitzar i aconseguir la implicació de les institucions europees en la lluita contra el caragol poma. El desembre passat ERC va promoure també un seguit de reunions, entre les quals amb representants de les àrees d'Agricultura i Medi Ambient de la Comissió.

A banda de les reunions, l'eurodiputat de Convergència Ramon Tremosa ha introduït 12 preguntes escrites a la Comissió Europea, que han estat realitzades amb el suport científic i tècnic de professionals de l’àmbit, sis en relació amb el cargol poma i sis en relació amb el mosquit.

A més dels presidents comarcals del Baix Ebre i Montsià, el delegat del Govern i l'eurodiputat Ramon Tremosa, també van formar part de l'expedició la presidenta del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Carme Franch, el diputat Jordi Ciuraneta, el president de PRODELTA, Francisco Casanova, el president de la Comunitat de Regants, José Pedro Castells, el president d’Arrossaires del Delta, Jordi Casanova, i un representant de la Unió de Pagesos, José Franch.

La delegació també va mantenir altres reunions amb eurofuncionaris tant del Parlament Europeu com de la Comissió Europea en l’àmbit de l’agricultura, el medi ambient i la salut pública.