Una nova línia elèctrica d’11,4 kms i 73 torres unix Prat de Comte i Paüls

La companyia elèctrica Endesa ha invertit 825.000 euros en el nou tram de mitja tensió

Publicat el 16 de març de 2015 a les 16:08
Actualitzat el 17 de març de 2015 a les 11:19
Endesa ha posat en servei una nova línia de mitja tensió a 25 kV que unix amb 73 torres elèctriques un recorregut d’11,4 quilòmetres entre Prat de Comte i Paüls, travessant terrenys del Parc Natural dels Ports. La companyia ha invertit gairebé 825.000 euros en estos treballs, que han de reforçar el subministrament elèctric a la Terra Alta i “potenciar el desenvolupament econòmic de les dos comarques”, segons Endesa.

Fins ara, l’alimentació de poblacions de la Terra Alta com Bot, Horta de Sant Joan o Gandesa es realitzava des de la subestació de Flix, a la Ribera d’Ebre, a 46 quilòmetres. Mitjançant la nova infraestructura, per tant, es reduix la distància d’alimentació a la meitat, per la qual cosa es millora de forma substancial la garantia de subministrament.

L’acte de posada en servei de la nova infraestructura, que s’ha presentat avui al Centre de visitants del Parc Natural dels Ports a la Terra Alta, ha comptat amb l’assistència del director general d’Energia de la Generalitat de Catalunya, Pere Palacín, del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i de la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, juntament amb nombroses autoritats locals i comarcals.

La nova línia entre Paüls i Prat de Comte incorpora les últimes tecnologies que hi ha al mercat, com els aïlladors polimèrics, fabricats a partir d’un compost a base de fibra de vidre i silicona, que substituixen els anteriors de vidre i aporten significatius avantatges respecte dels anteriors. En concret, tenen un pes més lleuger i major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades, o les descàrregues de llamps; o el vandalisme.

Endesa destaca en una nota de premsa que “la instal·lació s’ha fet seguint tots els paràmetres ambientals existents”. Així, puntualitza que no només s’ha construït seguint la llera del barranc de la Vall -en lloc d’anar a buscar l’alçada- “per tal d’integrar-la al màxim en l’entorn natural”, sinó que s’han realitzat els treballs de tala i esporga per preservar el medi natural. Igualment, s’han instal·lat elements anticol·lisió per protegir l’avifauna local. Concretament, s’han col·locat espirals dialèctriques, uns dispositius de color taronja vermellós i 420 mil·límetres de diàmetre que tenen la doble funció de protegir les aus de possibles col·lisions i d’evitar el contacte entre les diferents fases de la línia en situacions de fort vent, evitant, així que es produisca un curtcircuit.

La posada en servei d’esta nova infraestructura donarà capacitat a la xarxa elèctrica d’assimilar el creixement de les poblacions, tant garantint els consums vegetatius com els nous punts de subministrament que hi puga haver en un futur. A més a més, “representa una alternativa d’alimentació que garantix la seguretat elèctrica al sud de la comarca, ja que si la línia principal fallés per a qualsevol motiu, quedaria la segona com a línia de socors”, afirma la companyia.