
El projecte Ebresalutmental 2.0 consisteix en el disseny i la posada en funcionament d’una plataforma virtual, ebresalutmental.org, a través de la qual els alumnes i docents es poden comunicar amb els professionals en salut mental per transmetre’ls els seus dubtes i inquietuds sobre patologies relacionades amb esta àrea. Ara fa una setmana, el dia 28 de gener, la web va entrar en període de proves amb la participació de 20 alumnes de segon d’ESO de l’Institut Joaquim Bau. Esta fase, la segona, durarà fins al mes d’abril i després s’analitzaran els resultats, per tal d’introduir les millores necessàries a la web i poder-la oferir a tots els instituts de les Terres de l’Ebre.
La primera fase d’este projecte ha consistit en el disseny de la plataforma, la concessió dels permisos i la seva presentació al professorat i pares i mares implicats. Pel que fa a la segona fase, encetada esta setmana amb la prova pilot, es centra en la presentació i intervenció amb els alumnes i consta de cinc sessions de treball. En la primera sessió s’han passat tres qüestionaris a través de la plataforma per detectar el nivell d’estigma de les malalties mentals, el grau d’autoestima i la salut mental positiva dels participants tant a nivell cognitiu com conductual. En esta fase també es faran tres sessions per a treballar també l’estigma, l’autoestima i la salut mental positiva amb material que els alumnes trobaran a la plataforma i en presència del tutor i d’una infermera de salut mental. L’última sessió amb l’alumnat serà cap al mes d’abril en què se’ls tornaran a passar els qüestionaris per veure els canvis i avenços assolits i detectar tots aquells aspectes de la web que es puguin millorar. A partir d’aquí, segons la impulsora del projecte i professora associada del Campus Terres de l’Ebre de la URV, Lídia Sarrió, “la intenció i el nostre desig és poder oferir la pàgina a tots els instituts ebrencs, uns 36 actualment. Fins aconseguir això, la pàgina restarà oberta per als alumnes participants en l’actual prova pilot”.
Ebresalutmental.org ofereix als joves i als docents informació per construir les bases del benestar, per a que puguin detectar els factors de risc que interfereixen en la salut mental. La plataforma també aporta el material docent que es treballa a les aules per trencar l’estigma, augmentar l’autoestima i la salut mental positiva. L’eina 2.0 assegura flexibilitat i anonimat, molt rellevant a l’hora de combatre l’estigma. A més de ser informativa, la web també pretén ser educativa en salut mental, i facilita als professionals informació sobre les inquietuds que tenen els joves relacionades amb el seu benestar.
L’embrió d’este projecte és el treball de final de Màster, Ebresalutmental: un programa 2.0 a les escoles, de la professora associada del Campus ebrenc i alumna del Màster d’Investigació en Ciències de la Infermeria de la URV, Lídia Sarrió, el qual va realitzar amb suport de professionals de la Fundació Pere Mata. Segons recorda Sarrió, “elt projecte neix del contacte amb els adolescents de les Terres de l’Ebre, del qual es desprèn el gran desconeixement sobre les malalties mentals, per la qual cosa observem l’efecte estigma, i, per contra, constatem la desmesurada tolerància sobre els factors de risc que fan trontollar esta salut”. Sarrió recorda que hi ha estudis que assenyalen que el 2030 els trastorns depressius seran la principal causa de malaltia i que actualment una de cada quatre persones pateix algun tipus de malaltia mental.
Sarrió sosté que “si administrem als joves les eines per lluitar contra el seu malestar es pot millorar el pronòstic i evitar els factors de risc que precipiten a la malaltia mental” i aquesta és la finalitat principal d’Ebresalutmental.org. I és que l’edat d’inici dels trastorns mentals es produeix en la infància o l’adolescència, encara que el tractament no s’inicia fins uns quants anys després. Abordar aquests trastorns en l’edat de risc minimitza la severitat d’aquests trastorns primaris en l’adolescència, i preveu els secundaris en l’edat adulta. Els trastorns d’angoixa i de control d’impulsos comencen als 11 anys en una prevalença a nivell mundial del 16,6%. A l’edat de 18 anys entre el 16,5% i el 20% experimenten un episodi depressiu. L’edat d’inici és important a l’hora de detectar les causes per orientar l’abordatge, i també per dissenyar els futurs projectes de prevenció en salut mental.