La UNESCO ret un homenatge pòstum a Mayor Zaragoza en un acte a París

L'organització recorda el seu exdirector general, tortosí d'adopció, com un "home de ciència" i poeta que va promoure "la cultura de la pau"

  • Acte d'homenatge pòstum a l'exdirector general de la Unesco. | ACN (Natàlia Segura) -
Publicat el 19 de març de 2025 a les 18:00

L'Organització de les Nacions Unides per l'Educació, la Ciència i la Cultura (la UNESCO) ha reivindicat este dimecres la figura del seu exdirector general Federico Mayor Zaragoza com a promotor de "la cultura de la pau" en un acte d'homenatge pòstum a París. Amb el teló de fons d'un món més conflictiu, l'actual directora general la UNESCO, Audrey Azoulay, ha llegit un dels últims poemes del diplomàtic tortosí d'adopció, mort als 90 anys el desembre passat: "Trieu la memòria del passat per actuar amb urgència. Trieu la força de les paraules i mai més la de les armes. Trieu ser, nosaltres el poble, iguals en dignitat". Mayor Zaragoza era un poeta i un "home de ciència", ha destacat Azoulay, que ha repassat la seua llarga trajectòria.

En un discurs durant la cerimònia, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha assegurat que els seus valors continuen sent referents "vigents". "Els hem de defensar més que mai", malgrat les "amenaces" dels "extremismes", ha advertit.

També el conseller d'UE i Acció Exterior, Jaume Duch, ha reivindicat la "diplomàcia de la cultura" que predicava Mayor Zaragoza, i ha defensat que la cultura ha de ser el "ciment" de la "convivència entre països".

El tortosí d'adopció que va dirigir la UNESCO

L'exministre d'Educació i exdirector general de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza va morir el passat desembre als 90 anys. Nascut a Barcelona el 1934, era doctor en Farmàcia i catedràtic de Bioquímica de la Universitat de Granada, on va desenvolupar la seua activitat com a docent i de la qual va esdevenir rector.

Des de molt aviat va assumir responsabilitats polítiques, entre les quals destaca la de ministre d'Educació i Ciència (1981-1982) i diputat al Parlament Europeu (1987). El mateix any es va convertir en director general adjunt de la Unesco i va assumir la plena direcció de l'organització.

Com a director, la seua gestió es va concentrar en impulsar projectes de promoció de la pau, els drets humans i el diàleg entre cultures. El 1999 va crear la Fundació per una Cultura de Pau, amb la qual va continuar desenvolupant els objectius que es va proposar al capdavant de la institució. Es tracta d'una plataforma per promoure el diàleg i la resolució pacífica de conflictes al món.

El seu compromís amb la ciència el va portar a esdevenir president del Consell Científic de la Fundació Ramón Areces des del 1993, amb la qual va impulsar el coneixement científic com a eina clau per a la societat. També va ser president de l'Acadèmia de la Llatinitat.