Els usuaris ebrencs del tren es plantegen reduir els viatges a Barcelona o buscar un transport alternatiu

A quarts de set del matí, a l'estació ferroviària de l'Hospitalet de l'Infant hi havia més informadors i responsables que usuaris

La situació, de bon matí, en el transbord entre el tren i el bus a l'Hospitalet de l'Infant.
La situació, de bon matí, en el transbord entre el tren i el bus a l'Hospitalet de l'Infant. | ACN (Anna Ferràs)
Redacció
01 d'octubre de 2024, 17:31
Actualitzat: 17:37h

Este dimarts, els viatgers de primera hora estaven assabentats dels transbords amb bus que hauran de fer els pròxims mesos per anar entre l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i Sant Vicenç de Calders. Algun despistat i també alguns turistes han rebut informació a la mateixa estació. Els informadors també recomanen als usuaris que usen l'aplicació de Rodalies per tenir els horaris actualitzats. La situació s'allargarà mínim sis mesos i suposa trajectes mitja hora més llargs. Per això, alguns usuaris habituals de Renfe reconeixen que, o bé viatjaran menys a Barcelona, o bé ho faran directament amb altres transports. "Intentaré que algú face el meu treball allà – a Barcelona –", ha apuntat la Pilar Cinesio, veïna de l'Hospitalet.

A quarts de set del matí, a l'estació de l'Hospitalet de l'Infant hi havia més informadors i responsables que usuaris. Tot estava llest per rebre el segon tren procedent de Tortosa i fer el trasllat dels passatgers. Dos busos, més un tercer adaptat per a persones amb capacitat limitada, esperaven a la porta.

Com ha remarcat l'alcaldessa Assumpció Castellví, molts usuaris han aprofitat la posada en marxa de l'Avant per "esquivar" els transbords amb busos fins a Sant Vicenç de Calders. Este és un nou servei molt aplaudit també al municipi.

La Glòria ha vingut a informar-se'n per poder planificar amb temps les escapades que fa sovint a Barcelona i poder-ne fer ús, almenys de tornada a casa. "El primer surt massa aviat i també és un inconvenient que has de reservar plaça, però és una bona millora per a l'Hospitalet", ha remarcat.

Altres transports i menys viatges

El servei de velocitat alta Avant és una de les poques alternatives que Renfe ha afegit als busos que tenen els usuaris de l'Ebre i el sud del Baix Camp per desplaçar-se a la capital catalana. Mentre duren les obres del túnel de Roda de Berà, els trajectes s'allarguen com a mínim mitja hora, sempre que tot vaja "rodat", però els usuaris comencen a pensar en transports alternatius. Fins i tot, qui puga, evitarà fer tants viatges.

La Pilar viatja, sovint, per feina, fins a l'estació de passeig de Gràcia de Barcelona i depenent de com funcione l'experiència d'este dimarts, farà alguns canvis. "Intentaré anar les menys vegades possibles. Abans ho tenia ja molt per la mà, els horaris, l'hora de tornada. Esta setmana hi he d'anar bastant, però ho reduiré. Intentaré que algú face el meu treball allà", ha explicat.

D'esta primera jornada, li genera més "angoixa" la tornada que l'anada. "Agafes el tren a Passeig de Gràcia fins a Sant Vicenç i no saps què et trobaràs, si hauré d'esperar moltes hores. Allà confluirem tots", ha qüestionat Pilar. Este matí, "per si les mosques", ha sortit "aviat, amb temps" per veure "com funciona tot". Abans de pujar al bus a l'Hospitalet de l'Infant, ha rebut informació de les tècniques de Renfe. El desplegament inicial, diu, l'ha trobat "perfecte".

Els ebrencs, del bus al tren

A les vuit del matí ha arribat el segon comboi del dia des de Tortosa. Els usuaris arribaven informats d'origen, però igualment preocupats per veure com acabaria el recorregut fins a Barcelona. Abans d'agafar el bus llançadora, Jordi Cerdant, no tenia clar a quina hora arribarà a la capital catalana. "Sempre hi ha molts retards i perdem molts temps", ha lamentat. Com a usuari habitual del tren, queixós també de tenir molta sensació d'inseguretat darrerament, no descarta optar per desplaçar-se a Barcelona amb servei de transport per carretera que oferix la companyia Hife des de Tortosa.

Esta és una opció que també estudiarà Lluc, que viatja sovint de Barcelona a l'Aldea. Ell ha arribat a les deu del matí en un dels busos procedents de Sant Vicenç de Calders. Només hi viatjaven tres usuaris. "Una mica caos, pesat i estrany tantes places per a tres persones", ha dit sorprès. Ell tampoc tenia molt clar si havia de fer ús els busos llançadora i els informadors li han resolt.

Vanesa Gutiérrez és una de les treballadores que fa esta tasca a l'Hospitalet de l'Infant. "La gent, com és el primer dia, va més perduda en qüestió d'horaris, no saben què han de fer, però nosaltres som aquí justament per això, per ajudar-los que s'organitzin, que sàpiguen on han d'anar, quins horaris hi ha i com poden cobrir aquests viatges que abans feien", ha apuntat. Gutiérrez diu que ha sigut un matí "tranquil" i que tothom s'està "adaptant". "És molt important que estiguem aquí ara mateix, fins que s'habituen", ha afegit.

Arxivat a