En concret, la llevantada ha destapat la trinxera que unia els dos nius de metralladora que estan uns metres endinsats a l'aigua i, actualment, desplaçats de la seua ubicació original. L'Associació Cultural Lo Rafal d'Alcanar ha reclamat que s'aprofite la descoberta per documentar les trinxeres i endegar un projecte de recuperació que pose en valor esta part del patrimoni contemporani del municipi.
El president de l'Associació Cultural i Veïnal Lo Rafal d'Alcanar, Joaquim Buj, ha explicat que tenien constància de l'existència de les trinxeres a la platja de les Cases d'Alcanar pel gran volum de documentació, però no les havien vist fins ara. Buj ha reclamat que, aprofitant les gravacions i les fotografies que es van fer els dies posteriors al temporal, moment en el qual les antigues infraestructures de defensa es veien millor, s'impulse la recuperació d'esta part del patrimoni bèl·lic del municipi. Amb el pas dels dies el mar ha tornat a tapar bona part d'estos elements de fortificació i des de Lo Rafal reclamen una actuació del consistori.
L'associació cultural han demanat a l'Ajuntament d'Alcanar que s'hi inclogue la nova descoberta en la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) que preparen per al conjunt de fortificacions de la Guerra Civil que hi ha al terme municipal. "No sé si caldria fer un altre BCIL i mirar què es fa aquí —a l'Estanyet—, però ens agradaria que fos una actuació integral i no una cosa aïllada", ha assenyalat Buj. L'entitat aposta per excavar les trinxeres, documentar que hi ha, fer una planimetria, i endegar un projecte de recuperació. De fet, Lo Rafal ha demanat que s'estudie una actuació prioritària en estes trinxeres per diferents motius.

Detall d'un dels nius de metralladora de la platja de l'Estanyet de les Cases d'Alcanar. Foto: ACN
L'origen
Com ha explicat Damià Grinyó, arqueòleg i historiador d'Alcanar, totes les fortificacions de defensa de la línia de costa catalana, inclosa la del municipi del Montsià, es van començar a construir a partir del fatídic bombardeig que va dur a terme un buc del bàndol nacional, anomenat Canàries, a Roses, on va enfonsar un vaixell guardacostes i va produir grans destrosses.
A Alcanar, segons Grinyó, documentades, hi ha una trentena d'estructures al llarg de tot el litoral. Es tracta de búnquers, bateries, nius de metralladors, trinxeres i fortins, entre d'altres. L'estructura de la platja de l'Estanyet consistia en dos búnquers —o nius de metralladores— encarats al mar i distanciats uns 50 metres entre ells, amb una trinxera d'evacuació cadascun que confluïen en la trinxera principal de la platja —la que ha descobert la llevantada—. Esta donava accés al refugi polvorí on es guardava l'armament, descasàvem o dormien els soldats. Les estructures eren ocupades per destacaments de 4 o 5 persones que feien torns.
L'arqueòleg també ha defensat la necessitat de "conservar i preservar" tot este patrimoni davant del pas del temps i, especialment, dels temporals que els estan "degradant".