
Fins ara, les companyies elèctriques, sense demanar permís i, tot siga dit, amb cert recel però sense massa contestació social, han anat substituint els vells comptadors de les cases per nous aparells electrònics de telegestió (amb tecnologia PLC o GSM/GPRS), que permeten controlar el consum de la llum de manera remota i a temps real. El consentiment, però, ha començat a trencar-se en alguns llocs de Catalunya i l’Estat de la mà d’algunes associacions conscienciades dels efectes perniciosos que observen en els nous comptadors i de l’estafa que, diuen, pot suposar esta nova imposició de les elèctriques. Els veïns de Bot han començat a dixar palesa la seua oposició a través de diverses accions directes i l’apel·lació a les institucions i companyies, per tal que no substituisquen els seus comptadors analògics electromecànics. Sota l’orientació de l’Associació Ensalut recullen també signatures per demanar a l’Ajuntament que prengue cartes en l’assumpte regulant una ordenança que frene els peus a les elèctriques.
“El canvi es basa en una Directiva Europea que simplement establix l’any 2018 com a data límit per canviar el parc de comptadors electromecànics per estos electromagnètics de telegestió. Però la Directiva no té en compte els efectes sobre la salut i el medi ambient, i altres qüestions com la vulneració del dret a la intimitat, havent-se produït ja en alguns països la tornada a l’antic comptador a causa d’este tipus de problemes”, explica un membre d’Ensalut .
Efectes sobre la salut i la privacitat
Així, pel que fa a les conseqüències sobre la salut de les persones que poden tindre els nous aparells de tecnologia PLC, apunta a les radiacions que emeten, que provoquen un fenomen anomenat electricitat bruta (les 24 hores del dia, 365 dies a l’any), “que és capaç d’entrar a les nostres cases i escampar-se per tots els racons on arriba cablejat elèctric i els nostres electrodomèstics, incrementant exponencialment les radiacions que de per sí emeten, fet que provoca un efecte acumulatiu i que pot tenir efectes, en funció de la sensibilitat de cada persona, com ara migranyes, fatigues, insomni, etc”, advertix. La repercussió sobre la privacitat és un altre aspecte rellevant a tindre en compte: “Els nous aparells violen la llei de protecció de dades de caràcter personal, doncs graben, emmagatzemen i comparteixen bases de dades d’activitats privades i personals, sense el consentiment i coneixement dels usuaris, sobre els nostres hàbits de consum i estil de vida, causant una flagrant invasió de la privacitat”, remarca el membre d'Ensalut. A més, alerta que “la transmissió de dades pot ser interceptada per tercers de forma remota i les dades podrien ser emprades amb finalitats criminals, perquè per exemple es pot conèixer quan estem a casa, quan marxem de vacances, etc, fet que implica un perill per a la seguretat e integritat dels béns i les persones”.
La recomanació que fan entitats opositores als nous comptadors és emprendre accions directes, com ara penjar un cartellet al comptador vell, cas que encara no haja estat retirat, advertint als operaris del desacord amb el canvi. Paral·lelament, caldria enviar una carta a la companyia elèctrica dixant per escrit palesa la negativa, i també remetre una carta al departament d’Industria de la Generalitat perquè prenga consciència del problema i redacte una normativa que permeta, com a mínim, dixar a la voluntat de cada client la instal·lació del nou comptador, com ja han aconseguit gràcies a les mobilitzacions en altres països com Holanda i Gran Bretanya, i en cas que se’l vulga instal·lar, el sistema utilitzat siga per fibra òptica perquè les radiacions electromagnètiques es minimitzen.