L'aturada general d'este dilluns va deixar durant hores atrapats als trens prop de mig miler de passatgers que estaven utilitzat el servei ferroviari de l'R16 al seu tram ebrenc. El desconcert, la desinformació i la manca de solucions immediates els va fer deambular per les marquesines de l'estació de l'Aldea, esperant estoicament alguna notícia per part de Renfe sobre la possibilitat de reprendre el seu el viatge i estimar quan podrien arribar, finalment, al seu destí.
Segons van informar els Mossos, en el cas de l'Aldea, els usuaris de dos combois afectats van poder majoritàriament marxar amb transports alternatius, però prop de 40 van haver de quedar-se al pavelló municipal per passar la nit. També a l'Ampolla uns 30 viatgers pernoctaven al pavelló. Els afectats que han hagut de fer nit als pavellons de l'Aldea i l'Ampolla han rebut aigua i menjar. Cap d'ells esperava una odissea com la viscuda quan, cap a dos quarts d'una del migdia, els trens on viatjaven es van aturar de cop i no han poder reprendre la marxa. Un regional que havia sortit de Barcelona i circulava a València, per exemple, es va quedar a prop de dos quilòmetres abans d'arribar a l'estació aldeana, just en un punt on el talús de la plataforma ferroviària travessa un camp d'oliveres.
Entre els passatgers enxampats al tren per la interrupció del servei, hi havia el periodista valencià David Torres. "Ha vingut el responsable del tren i ens ha donat poques explicacions, perquè no entenia més. Ens ha obert les portes però no ens ha deixat baixar perquè hi ha els -trens de- mercaderies que funcionen encara amb gasoil. A l'hora o hora i mitja, després de la pressió de la gent, ens ha dit que a uns 20 minuts a peu per la via trobaríem l'estació i a veure si allí ens donaven més informació, tindríem banys i aigua", ha relatat a l'ACN.
Mossos i policia local es van haver de desplaçar fins el lloc on es va quedar el comboi per evacuar persones amb problemes de mobilitat.
Buscar-se la vida
Però les explicacions als afectats, ha lamentat Torres, no estaven arribant. "Estem esperant sense cap informació i cadascú s'intenta buscar la vida pel seu compte. No tenim massa esperança que Renfe solucione el problema a curt termini", ha apuntat. Ell mateix va demanar al seu germà que l'anés a recollir des de València. Molts dels afectats van seguir el seu exemple. Desesperats, molts buscaven la parada de bus més propera o demanaven mòbils per intentar connectar amb familiars i amics.
Júlia es dirigia a l'estació de València Nord. L'Intercity amb el qual viatjaven ella i les seues acompanyats es va quedar aturat uns centenars de metres després de parar a l'estació de l'Aldea. Van haver d'esperar una hora i, finalment, els van informar que havia marxat la llum de forma generalitzada. També van haver d'emprendre el camí de l'estació per les vies carretejant les maletes. "Havia nens petits i gent amb cadira de rodes. Ha estat una mica complex, però aquí estem", relataven este dilluns al vespre.
Manca d'informació
Es van quedar incomunicades a l'estació de l'Aldea i es queixaven que no se'ls hagués proporcionat prou informació. "No podem trucar, les dades mòbils no funcionen bé, la bateria del mòbil s'acabarà en algun moment", assenyalaven. "Jo soc d'un poble d'Alacant: he d'arribar a València i agafar un altre tren. Si els sortidors de benzina no funcionen difícilment algú em pot venir a buscar i tornar. Esperem que algun bus o els trens funcionen una altra vegada", apuntava. Al llarg de la tarda, centenars de viatgers van estar deambulant per l'estació preguntant i buscant respostes o formes alternatives d'arribar a la seua destinació.
Amb el bar tancat, molts preguntaven la formar de poder comprar aigua o aliments davant la incertesa. Alguns taxis van arribar per emportar-se grups de viatgers. La no disponibilitat dels mitjans electrònics de pagament, però, va afegir una dificultat extraordinària a l'hora de concretar les transaccions quotidianament rutinàries.