Vinaròs aplega dos mil veus per demanar el punt i final al Castor i els seus terratrèmols

Dos milers de persones han format una "muralla humana" simbòlica per reiterar que la població vol el projecte clausurat.

Publicat el 09 d’octubre de 2013 a les 21:23
L'oposició social al projecte Castor no dona treva. Després de les cassolades a diversos municipis com Vinaròs, la Ràpita, Alcanar i Amposta, la recollida de signatures per demanar el desmantellament de les instal·lacions, i la manifestació de diumenge passat a Alcanar, este dimecres a la tarda dos milers de persones han format una "muralla humana" simbòlica a Vinaròs per reiterar que la població vol el projecte clausurat. L'acció ha volgut simbolitzar "la força de la unió de les persones davant les polítiques que ens obliden durant quatre anys".
La protesta, a la que s'han sumat nombrosos veïns de les Terres del Sénia i durant la que els participants han repetit el crit de 'No al Castor', s'ha estès per uns 300 metres al llarg del passeig marítim, on s'ha llegit un manifest reclamant el desmantellament. L'alcalde del municipi, Juan Bautista Juan, ha assegurat que la planta "té els dies comptats" perquè "difícilment es podrà garantir que no torni a ocórrer el que ha succeït", i ha afirmat que el projecte "mai ha aportat ocupació o riquesa a la zona". Els alcaldes de Benicarló, Marcelino Domingo, i de Peníscola, Andrés Martínez, també s'han unit a la 'muralla'.

Mentrestant, els municipis ebrencs comencen amb Alcanar la seua ofensiva de mocions per demanar als plens l'aturada definitiva del Castor. Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona tenen previst fer el mateix esta mateixa setmana. A més, els presidents dels quatre consells comarcals de les Terres de l'Ebre han acordat una moció en el mateix sentit que se sotmetrà a aprovació als plenaris respectius.

D'altra banda, al Ple del Parlament Europeu (PE) el projecte Castor ha pres protagonisme durant un debat per reclamar avaluacions obligatòries d'impacte mediambiental abans d'autoritzar l'extracció d'hidrocarburs mitjançant fractura hidràulica. L'eurodiputat valencià Andrés Perelló (PSOE) ha posat el projecte com a exemple de "mala avaluació ambiental" perquè "no es va avaluar adequadament el risc de terratrèmols per injecció de gas en un magatzem en una falla sensible".