Una vintena d'experts debaten a Tortosa i Corbera d'Ebre el potencial del turisme de memòria

Les I Jornades Internacionals de Memòria, història pública i turisme aborden qüestionscom ara els límits ètics o el potencial d'esta tipologia turística com a eina de desenvolupament local

Inauguració de les jornades, al campus de l'Ebre de la URV.
Inauguració de les jornades, al campus de l'Ebre de la URV. | Cedida
16 de maig del 2024
Actualitzat a les 19:05h

Més d’una vintena d’experts nacionals i internacions d’àmbits acadèmics, museístics, de recerca i institucionals participen des d’este dijous i fins dissabte en les I Jornades Internacionals de Memòria, Història Pública i Turisme, que tenen lloc a Tortosa i Corbera d’Ebre. Es tracta d’una iniciativa del Memorial Democràtic, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i els serveis rerritorials del departament de Justícia a les Terres de l’Ebre, que vol ser un fòrum transversal on deliberar a l’entorn del turisme de memòria com a agent dinamització del territori a partir dels vestigis patrimonials i també com a “poderós agent de transformació social”, segons ha apuntat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, en la inauguració de les jornades, al Campus de la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa.

En este espai de deliberació que s’obre a Tortosa i a Corbera d’Ebre s’han programat ponències, col·loquis, taules rodones i conferències que abordaran qüestions com: els fonaments i límits ètics que es presenten en la conciliació de la pràctica turística amb el deure de memòria i el dret a la memòria, la necessitat de posar en valor els vestigis patrimonials a partir de la pràctica educativa i didàctica cap al conjunt de la societat i també la necessitat d’evitar el risc de banalitzar els fets.

En este sentit, s’ha convidat ponents que explicaran experiències de llarga trajectòria d’èxit com és el cas del turisme de memòria francès i també l’alemany, per contrastar els seus models amb les potencialitats al nostre país. En  este sentit, no ha estat casual que s’hagen escollit les Terres de l’Ebre per dur a terme estes jornades, tal com ha apuntat Font: “Les Terres de l’Ebre són els lloc amb més potencial de Catalunya per dur a terme esta tipologia de turisme que ja fa temps que funciona en altres països, per bé que cal tenir en compte que també aquí fa anys que tenim els actius vinculats al Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre”, ha recordat. Entre els actius, ha afegit, hi ha el Poble Vell de Corbera d’Ebre, un patrimoni que, ha remarcat, "té un enorme potencial que caldria desplegar a mig termini”. De fet, totes les activitats previstes tindran lloc a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre, declarat l’any 1992 com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

El director dels serveis territorials de Justícia a les Terres de l’Ebre, Lluís Montull, ha destacat la importància d’aprofundir en el vincle entre turisme i deure de memòria, “un vincle molt fràgil perquè s’ha de tenir especial respecte cap als espais patrimonials però també és necessari enfortir-lo per la capacitat que té a l’hora de transmetre valors com a justícia, de manera que és fonamental pensar en les pràctiques a desplegar per fomentar este vincle”.

Per la seua banda, Jordi Jordan, alcalde de Tortosa, un ajuntament que col·labora en les jornades juntament amb el de Corbera d’Ebre i la URV, ha recordat les fortes conseqüències socials, humanes i urbanístiques que va patir Tortosa de resultes de la guerra civil i ha agraït poder acollir les jornades que “volen posar en valor i desenvolupar un turisme de memòria que fins fa pocs anys no existia i que ens dona reconeixement i prestigi a una escala que va més enllà de l’àmbit local i nacional”.

Entre els diversos participants, sobresurten reconeguts perfils internacionals i nacionals pel que fa l’estudi i la divulgació de la memòria democràtica; per exemple, Audrey Chaix, directora del Musée de la Grande Guerre de Meaux (França); Anne Hertzog, professora de la Université Cergy-Pontoise; David González, professor de la Universitat de Barcelona; Cinta Farnós, directora del COMEBE; Miquel Aguirre, director del Museu Memorial de l’Exili (la Jonquera); Isidora Sáez Rosenkranz, doctora en Didàctica de les Ciències Socials i del Patrimoni.

Durant les jornades també s’oferix als assistents la possibilitat d’inscriure’s a visites guiades a exposicions i equipaments culturals punters, com el Centre d’Interpretació 115 dies, situat a Corbera d’Ebre, o la mostra “Invisibles però decisives”, que rememora el paper de les dones durant la batalla de l'Ebre.

La cloenda coincidirà, a més, amb la celebració de la Nit dels Museus. El cantant Eric Vinaixa serà l’encarregat de posar el punt final a les jornades, amb un espectacle poètic, narratiu i musical que homenatjarà el poeta Roc Llop, exiliat i deportat al camp nazi de Mauthausen-Gusen.