Els Bombers de la Generalitat donen per controlat l'incendi de Tortosa

El cos d'Agents Rurals ha informat que l'incendi ha calcinat 87,6 hectàrees, 60,16 de les quals són dins del PEIN serra de Cardó-Boix

28 de maig de 2024, 10:59
Actualitzat: 29 de maig, 9:25h

Els Bombers han donat per controlat la passada nit (23.00 hores) l'incendi que, des d’ahir dimarts cremava i que ha calcinat 87,6 hectàrees, 60,16 de les quals són dins del PEIN serra de Cardó-Boix, a Tortosa. A quarts d’onze del vespre de dimarts s’ha fet un darrer recorregut pel perímetre, amb especial atenció a les zones on s’hi ha fet foc tècnic i treball amb eines manuals en comptes d’extinció amb línies d’aigua, i s’ha comprovat que ja no hi queda flama.

Durant la passada nit, una dotzena de dotacions han estat vigilant la zona cremada,apagant punts calents. L’objectiu és que estiga totalment freda abans de dijous al vespre, quan es preveu una entrada de vent de mestral que podria causar revifalles.

Este incendi, segons els analistes del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF), ha provat que el comportament del foc al sud del país és explosiu tot i una primavera suau. La sequera acumulada provoca que la flama consumisca la vegetació amb molta rapidesa. Amb només 20 hectàrees cremades l’incendi ha creat un del pirocúmul, propi d’incendis molt més extensos i de molt alta intensitat.

Les tasques d’extinció, que han estat complicades perquè l’accés al foc, que ha començat al fons d’un barranc, no era fàcil, s’han focalitzat en mantenir l’incendi dins un eix de confinament d’uns 5,5 quilòmetres de perímetre. L’incendi s’ha donat per estabilitzat a les 17.28 hores però fins l’ocàs s’ha mantingut la rotació de mitjans aeris per donar suport a l’extinció des de terra.

Durant el dimarts fins a 60 dotacions i un centenar d’efectius han treballat en unes tasques d’extinció complexes perquè l’incendi ha propagat molt ràpidament un cop ha creuat el barranc on s’ha originat, una àrea d’antics conreus als quals s’accedeix per una zona propera al polígon Catalunya Sud de Tortosa. Els accessos han presentat dificultats als vehicles pesants, i l’extinció s’ha hagut de plantejar des de la zona superior de l’incendi, cosa que no era l’estratègia òptima. De fet, el comportament de la flama i la gran columna de fum generada per un canvi de vents ha obligar, per una estona, a resituar personal de l’operatiu d’extinció.

L’incendi ha cremat tot el fons del barranc i s’ha desplaçat, empès pel vent de marinada, cap al nord i l’oest. S’ha format un pirocúmul que ha provocat dues accelerades de l’incendi.Les descàrregues dels mitjans aeris han aguantat la cua del flanc esquerre i han donat suport als efectius que treballen amb eines manuals.

El dispositiu d’extinció dels Bombers ha comptat amb un centenar d’efectius i l’activació de camions d’aigua, vehicles lleugers de comandament i coordinació, efectius del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), dels EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb personal mèdic del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i mitjans aeris.

Segons informa el cos d'​Agents Rurals, l'incendi afecta una superfície aproximada d'unes 87,6 hectàrees, de les quals 60,16 hectàrees són dins l'Espai d'Interès Natural de la serra de Cardó-Boix. La major part afectada és terreny forestal amb 61,78 hectàrees, seguida de terreny agrícola amb 14,16 hectàrees  i urbanes amb 1,66 hectàrees, segons dades provisionals.

Fins al lloc es van desplaçar també unitats dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local de Tortosa, Agents Rurals, una ambulància preventiva del SEM i efectius de les ADF.

Per la seua banda, la Direcció General de Protecció Civil ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per la potencialitat de l’incendi i pel gran nombre d’avisos rebuts a través del telèfon d’emergències CAT112.

En este sentit, el telèfon d’emergències CAT112 ha rebut més de 150 trucades de ciutadans alertant d’este incendi. 

Moments de dificultat

El foc va començar en una zona d’antics conreus. La inaccessibilitat per la part baixa ha obligat els bombers a atacar el foc per la carena, a les parts altes, i això ha dificultat les tasques d’inici, segons ha explicat Expósito. La segona complicació del matí de dimarts, ha apuntat, ha estat que s’han hagut d’evacuar persones de la zona per evitar riscos, de manera que a hores d’ara no hi ha afectació personal ni en edificacions. Així, va haver de desallotjar sis persones de dos masies properes i també els treballadors del parc eòlic del Coll de l’Alba, que van aturat l’activitat.

L’arribada del vent de mestral a migdia ha empès les flames cap al nord i a l’oest i ha propiciat la formació d’un gran pirocúmul, que ha fet visible el foc des de molts punts del territori. D’altra banda, la proximitat de la badia del Fangar ha estat un factor a favor, atès que la cadència de les descàrregues dels mitjans aeris ha pogut ser elevada.

Hipòtesi principal sobre l'orígen, una crema de rama

Pel que fa a les causes, els Agents Rurals se’n fan càrrec de la investigació, com és habitual en estos casos, i han apuntat com a hipòtesi principal la crema de rama en una finca que es trobava erma i que s’està tornant a posar en activitat. El cap de l’àrea regional del cos a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, ha assegurat que “el dia permetia fer cremes”, i ha afegit que el titular de l’activitat hauria comunicat la crema i en tindria permís, si bé s’investiga si hauria complert les condicions per fer-la.

Arxivat a